Se spune despre acest organ că funcționează ca o uzină activă în corp și că niciun alt organ nu îi poate prelua funcțiile. Ficatul are și o capacitate uimitoare de autoregenerare, producând celule sănătoase. Deci, ceea ce mâncăm poate ajuta sau, din contră, poate afecta acest organ extrem de important, scrie The Healthy.
Alimente care ajută ficatul
Dieta mediteraneană este una dintre cele mai populare, în mare parte pentru efectul său asupra sănătății cardiovasculare. Experții spun că dieta mediteraneană este benefică și pentru sănătatea ficatului.
Fructele de pădure, strugurii și merișoarele
Dietele bogate în alimente bogate în antioxidanți ajută la scăderea inflamației care pot apărea în cazul bolilor hepatice. Unele dintre cele mai bune opțiuni pentru a vă proteja ficatul includ fructele de pădure, strugurii și merișoarele.
Obiceiurile de zi cu zi pot să susțină ori să afecteze buna funcționare a ficatului. Cei mai nocivi factori sunt stresul, consumul ridicat de alcool, fumatul și alimentele de tip junk food. Excesele de zahăr, sare sau grăsimi înseamnă un regim alimentar dezechilibrat care poate duce, cu timpul, la apariția bolilor hepatice.
Spanacul și broccoli conțin antioxidanți care protejează ficatul
De asemenea, ar trebui să căutați să includeți in alimentație și legume cu frunze verzi pentru a susține sănătatea ficatului. Spanacul și broccoli conțin antioxidanți care protejează ficatul și calmează inflamația. Medicii recomandă uleiul de măsline ca o modalitate de a ajuta la prevenirea bolii ficatului gras, deoarece este bogat în vitamina E și antioxidanți.
Alimentele bogate în fibre, bogate în antioxidanți
Consumul de fibre este esențial pentru sănătatea ficatului. „Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fulgii de ovăz, ajută corpul să aibă mișcări regulate ale intestinului și să îmbunătățească sănătatea intestinului. Medicul Nancy Reau, șef al secției de hepatologie la Rush University Medical Center, precizează: „Ficatul este cel mai fericit cu o dietă sănătoasă, săracă în carbohidrați și proteine. ”Cel mai bun mod de a vă ajuta ficatul este să nu-i cereți să muncească mai mult decât ar trebui și să consumați alimente anti-inflamatoare, bogate în antioxidanți”, spune el.
Alimentele nocive pentru ficat
Pentru un ficat sănătos, anumite alimente ar trebui evitate. Liver Foundation încurajează oamenii să nu consume alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare, și să evite alimentele prăjite, inclusiv cele de tip fast-food. Dr. Reau explică în continuare: „Alimentele procesate și carbohidrații simpli sunt pro inflamatorii și contribuie la depozitarea grăsimilor și a zahărului în ficat. Dacă aveți o boală hepatică mai avansată, evitați crustaceele crude și sursele de proteine, care contribuie la producția de amoniac.” De asemenea, nu amestecați alcoolul cu medicamentele, deoarece această combinație poate afecta ficatul!