Este oficial: Apare pașaportul de vaccinare în Europa! Comisia Europeană este hotărâtă să introducă documentul cu titlu obligatoriu.
Reprezentanții Executivului european susțin că este vorba despre un instrument care va facilita mobilitatea cetățenilor.
Este oficial: Apare pașaportul de vaccinare în Europa! Precizări de la Comisia Europeană
Comisia Europeană va prezenta pe 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, care va include şi propunerea sa privind ”paşapoartele verzi digitale”, a declarat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Vorbind la o conferinţă de presă după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai sănătăţii, Schinas a asigurat că obiectivul va fi ”stabilirea unei direcţii comune către o deschidere sigură şi egală a Europei”.
Acest ”paşaport” va fi propus de Comisia Europeană ca un instrument ”legislativ”, aşadar nu va fi opţional, şi va avea la bază tratatele europene şi libertatea de circulaţie în UE, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene.
Popunerea va fi trimisă Parlamentului European
Acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, rezultatele la testele de COVID-19 efectuate sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.
”Trebuie să căutăm modalităţi de a folosi acest instrument pentru a facilita mobilitatea evitând discriminările între cetăţeni”, a subliniat Margaritis Schinas.
El a anunţat că propunerea Comisiei Europene pentru ”paşaportul verde digital” va fi transmisă Parlamentului European pe 17 martie şi apoi supusă aprobării liderilor europeni la summitul din 25-26 martie.
Liderii europeni, divizați
Divizaţi asupra acestei chestiuni, liderii europeni au convenit la summitul desfăşurat săptămâna trecută să încredinţeze Comisiei Europene sarcina de a elabora condiţiile tehnice pentru un certificat de vaccinare. Executivul comunitar a fost astfel însărcinat ”să asigure coordonarea asupra criteriilor (…) şi să creeze o platformă care să conecteze diferitele soluţii naţionale”, un sistem a cărui implementare va necesita cel puţin trei luni.
Într-o serie de postări pe Twitter, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a insistat luni că scopul acestui document digital este de a le permite cetăţenilor europeni ”să călătorească, în siguranţă, În Uniunea Europeană sau peste hotare, pentru muncă sau turism”.