„Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier”, se menționeaz în comunicatul INS. În primele nouă luni ale anului, Produsul intern brut a crescut comparativ cu aceeași perioadă din 2011, cu  0,2%  pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier, se mai mențioenază în document.
Datele INS confirmă estimările analiștilor. Mersul prost al industriei, agriculturii dar şi al construcţiilor, au retrimis economia pe scădere, estimau analiștii consultați de EVZ în urmă cu câteva zile.
„Cred că în trimestrul trei economia a performat mai slab faţă de trimestrul doi. Producţia industrială, care a fost în criză unul din motoarele creşterii, a evoluat slab”, a spus pentru EVZ economistul Florin Cîţu acum câteva zile. Statul nu a luat nicio măsură pentru a sprijini mediul de afaceri, prin urmate nici acesta nu a avut cum să progreseze, spune acesta.
„N-am văzut progrese nici în privatizări, nici la nivelul reformei statului, a numărului de angajaţi. Nu a fost nevoie de o măsură negativă pentru a descuraja economia. A fost suficient ca statul să nu facă nimic”. Consensul analiștilor financiari indica o scădere de 0,4% în trimestrul trei față de cele trei luni anterioare, care a fost însă depășită de datele oficiale.