Amnistia fiscală, respectiv Ordonanța privind instituirea unor facilități fiscale, a fost adoptată în ședința de Guvern de miercuri. Potrivit acestui act normativ, datornicii la stat vor beneficia de ștergerea unor datorii de peste 36,7 miliarde de lei. Companiile de stat sau private care datorează statului peste un milion de lei pot beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare care merg până la ștergerea a jumătate din unele obligații. În cazul datoriilor sub un milion de lei vor fi anulate penalităţile şi dobânzile, dacă obligațiile bugetare principale sunt achitate până la 30 noiembrie 2019, scrie Euractiv.
„Măsurile se vor aplica, fără discriminare, persoanelor fizice, companiilor private și de stat, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale”, a declarat Viorica Dăncilă la şedinţa de Guvern de miercuri. Potrivit premierului, facilitățile fiscale au drept scop „încurajarea contribuabililor să-și plătească obligațiile bugetare”, iar pentru cei care își plătesc datoriile la timp ministrul Finanțelor trebuie să introducă „o soluție care să răsplătească și să încurajeze contribuabilii corecți”.
În cazul persoanelor fizice și a entităților fără personalitate juridică, se aplică măsura anulării dobânzilor și penalităților indiferent de cuantumul datoriilor acumulate către bugetul de stat, dacă achită obligațiile principale până la data de 30 noiembrie 2019. Măsura poate fi aplicată și de către alte autorități sau instituții publice care administrează obligații bugetare, precum și de unitățile administrativ-teritoriale pentru contribuabilii pe care îi administrează. De asemenea, unitățile administrativ-teritoriale care au datorii către bugetul de stat vor beneficia de facilități similare dacă își achită obligațiile până la data de 30 noiembrie 2019.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Todorovici, a ținut să sublinieze că „nu este vorba de amnistie, ci de restructurare” a datoriilor fiscale, iar măsura nu a fost luată din lipsa fondurilor la bugetul de stat, ci a fost lansată ca urmare a unui dialog cu mediul de afaceri și chiar cu organismele financiare internaționale, cum este Fondul Monetar Internaţional.