Vineri, ministrul Sănătății și ministrul Educației au susținut o conferință de presă comună cu privire la redeschiderea școlilor. Cei doi au precizat că un ordin comun va intra în Monitorul Oficial în cursul zilei de azi.
Este oficial! Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii privind aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.
În anexa ordinului sunt prevăzute măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/ unităţi conexe în perioada pandemiei de COVID-19.
Este oficial! Ce precizări a făcut ministrul Educației
Ministrul Educației a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că a semnat ordinul pentru adaptarea programei de examen pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat la realitățile actuale.
”Dacă vorbim de examene naționale aș vrea să mai dau o știre în premieră. Am semnat ordinul de ministru pentru adaptarea la realității programei pentru examenele naționale. Astăzi va fi publicat în Monitorul Oficial. Această adaptare s-a făcut ținând cont de realitățile anului școlar 2020-2021”, a anunțat ministrul Educației.
Șeful de la Educație a mai spus că, la cel mai mic simptom al unui elev, acesta nu va mai fi primit la școală, subliniind că nu se vor pune absențe pentru aceștia.
”Pentru acei copii care prezintă cât de mici simptome specifice nu trebuie primit la școală, nu trebuie primit în comunitate. În această situație nu se vor pune absențe. Elevul trebuie să anunțe cadrul didactic de această situație.
Toți elevii care au probleme vor învăța în sistemul online.
Nu va exista niciun fel de rabat de la portul măștii. Aerisirea la intervale regulate este, de asemenea, un lucru obligatoriu, iar dacă va fi nevoie vor fi deschise și ușile.
Solicităm respectarea tuturor normelor pentru transporturile școlare. Vom face verificări în acest sens, dar este esențială respectarea normelor pentru că mijloacele de transport sunt identificate drept posibile focare”, a spus Cîmpeanu.
Este oficial! Când se încheie primul semestru din anul școlar 2021-2022
În cadrul conferinței de presă comună cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației a precizat că semestrul I al anului școlar 2021-2022 se va încheia înainte de sărbătorile de iarnă. Așadar, primul semestru va avea 14 săptămâni.
“Este vorba de o abordare conformă cu aşteptările elevilor, care înţelegem că vor crea dificultăţi multor cadre didactice, dar se vor implica în aşa fel încât să avem o structură logică a anului şcolar, bazată pe două semestre, cu trei vacanţe: de iarnă, primăvară şi vară.
Pentru grădiniţe şi învăţământul primar se va adăuga săptămâna de vacanţă din luna octombrie.
Dar, semestrul I se va încheia înainte de sărbătorile de iarnă, va avea o durată de 14 săptămâni, iar semestrul al II-lea va avea o durată de 20 de săptămâni, din care o săptămână va fi ‘Şcoala altfel’”, a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.