Textul legii nu a fost încă publicat. Beijingul susține că legea care vine ca răspuns la protestele pro democrație ce au avut loc anul trecut, în Hong Kong, își propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul și ingerința forțelor străine. Marea Britanie, Uniunea Europeană și NATO au condamnat, însă, decizia, considerând că legea va limita drepturile și libertățile cetățenilor.
Ministrul de Externe britanic, Dominic Raab, a cerut Chinei să revină de pe marginea prăpastiei. Președintele Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă cele 27 de state ale Uniunii a deplorat această decizie care – spune el – va submina autonomia provinciei Hong Kong, în vreme seretarul general NATO, Jens Stoltenberg, spus că este limpede că autoritățile din China nu împărtășesc valorile noastre: democrație, libertate și stat de drept.
Hong Kong, fosta colonie britanică, a fost retrocedată Chinei în 1997, în baza unui tratat internațional prin care China se obliga să respecte drepturile și libertățile cetățenilor din Hong Kong. În ultimii ani, însă, autoritățile comuniste de la Beijing au încercat să își impună controlul direct în provincie și să limiteze drepturile locuitorilor, ceea ce a dus la proteste violente.
Noua lege a securității naționale adoptate în spatele ușilor închise și al cărei conținut nu a fost făcut public va face astfel de proteste o infracțiune. În mai puțin de o oră de la adoptarea legii, mai multe organizații care militează pentru drepturile omului au anunțat că își încetează activitatea în Hong Kong de teama pedepselor prevăzute în noua lege.
China este amenințată cu noi sancțiuni de către SUA
China este din nou amenințată de SUA după ce țara condusă de Donald Trump a condamnat o altă lege chineză privind securitatea în Hong Kong. Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat marţi noua lege a securităţii naţionale în Hong Kong, la câteva ore după adoptarea ei de către parlamentul de la Beijing.
”Aşa cum Beijingul tratează acum Hong Kong-ul pe baza principiului ‘O ţară, un sistem’, tot aşa trebuie să facă şi SUA”, a declarat John Ullyot, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe. ”Cerem Beijingului să revină imediat” asupra acestei decizii, a adăugat oficialitatea americană.