Toate persoanele din România care doresc să se vaccineze se pot deja programa, dacă găsesc un loc disponibil (click AICI pentru a deschide platforma de vaccinare)
Totuși, conform autorităților, în acest moment, platforma funcționează la fel ca și până acum, listele de așteptare oficiale, anunțate de CNCAV urmând să fie activate mâine. La solicitarea Biziday, oficialii Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea anti-COVID au venit cu o serie de precizări deosebit de importante pentru cei care vor să se imunizeze.
Cum vor funcționa listele de așteptare
1. O singură înscriere
Platforma va permite unei persoane să se înscrie pe o singură listă, la un singur centru de vaccinare, din județul în care își declară rezidența în platformă (nu trebuie să fie neapărat cea din buletin). Schimbarea rezidenței în platformă permite înscrierea pe lista de așteptare la un centru din județul respectiv.
2. Persoanele vulnerabile vor avea în continuare prioritate
Listele de așteptare de la un centru vor aloca zilnic 75% din locuri persoanelor de peste 65 de ani și celor cu boli cronice, dacă există în așteptare, până la vaccinarea acestora doar 25% din locurile zilnice fiind alocate persoanelor din Catg III B (sub 65 de ani, fără afecțiuni). Acestea din urmă vor fi programate la vaccinare în ordinea înscrierii. O persoană se poate răzgândi în privința centrului de vaccinare și se poate înscrie pe o altă listă, dar va ieși automat de pe lista pe care s-a înscris inițial.
3. Notificarea de programare
În cazul în care găsiți loc liber pentru programare la o anume dată și la un centru din județul în care v-ați declarat rezidența, platforma face programarea la fel ca și până acum. În cazul în care nu găsiți loc liber și vă înscrieți pe o listă de așteptare, notificarea cu data și ora programării se face abia în momentul în care locul se eliberează. Notificarea se va face telefonic, dar nu este clar deocamdată cu câte zile înainte de data vaccinării va veni aceasta și ce se întâmplă dacă nu puteți merge la vaccinare în ziua respectivă.
4. Îmi pot alege tipul de vaccin?
Teoretic, nu! Practic, în momentul în care platforma vă face programarea vaccinării vi se comunică automat și data rapelului. Dacă rapelul este la 21 de zile, ați fost programat pentru o doză Pfizer, dacă este la un interval de 28-35 de zile veți primi Moderna, iar dacă este la o distanță de opt săptămâni, ați fost programat pentru vaccinare cu AstraZeneca. Pe de altă parte, până la înființarea unor noi centre de vaccinarea, cu excepția centrelor mari, urbane, unde sunt disponibile toate tipurile de vaccin, puteți afla ce tipuri de vaccin se fac în diferitele centre mai mici, folosind aplicația de mai jos (Vaccin Live, dezvoltată de o echipă de programatori de la Sibiu). Nu este clar însă dacă datele publice, disponibile până acum, vor mai fi actualizate și de mâine
5. Pot refuza să fac un anume tip de vaccin?
Da, dar nu este clar ce se întâmplă în acest caz cu prioritate de pe lista de așteptare. Cel mai probabil aceasta se va pierde.
Până în prezent, peste 500.000 de români și-au făcut cont pe platforma de vaccinare, însă fiecare dintre aceștia poate programa mai multe persoane la imunizare.
Bilanț vaccinare duminică, 14 martie
Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID-19 informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 42.699 doze de vaccin, dintre care 34.348 – Pfizer, 5.358 – AstraZeneca şi 2.993 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, se arată într-un comunicat oficial. CNCAV arată că 33.722 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar doza a doua de ser au primit-o 8.977 de persoane. Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 2.160.564 de doze unui număr de 1.447.357 de persoane, dintre care 734.150 au fost imunizate cu prima doză, iar 713.207 cu doza a doua.