Uniunea Europeană a prelungit oficial, vineri, cu şase luni, până în iulie 2019, sancţiunile economice împotriva Rusiei, a anunţat Consiliul European, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Şefii de stat sau de guvern din ţările UE, reuniţi săptămâna trecută la Bruxelles la Consiliul European de iarnă, au aprobat această măsură, însă au hotărât să nu impună noi sancţiuni împotriva Moscovei pentru capturarea luna trecută de către Rusia a trei nave ucrainene şi reţinerea echipajului acestora în Marea Neagră.
Consiliul a anunţat că a adoptat în unanimitate decizia privind extinderea sancţiunilor.
Sancţiunile vizează sectoarele financiar, energetic şi al apărării, iar UE condiţionează ridicarea lor de aplicarea completă a acordurilor de la Minsk, inclusiv retragerea armamentului greu şi respectarea încetării focului în estul separatist al Ucrainei.
Preşedintele rus Vladimir Putin are joi întâlnirea anuală cu presa, un eveniment foarte aşteptat în contextul unor noi tensiuni cu Occidentul referitor la intenţiile americanilor de a se retrage dintr-un tratat nuclear strategic şi o confruntare maritimă între Moscova şi Kiev, relatează AFP.
Putin a început tradiţionala sa conferinţă de presă anuală prin a prezenta indicatorii economici ai ţării, menţionând că şomajul a scăzut la un nivel record de 4,8%, iar PIB-ul a crescut cu 1,7% în 2018. Apoi a luat prima întrebare, care se referea la planurile guvernului de politică internă şi de cheltuieli publice. Vladimir Putin a explicat că vor fi alocate fonduri pentru „proiecte naţionale”. Proiecte care privesc infrastructura ţării, dar şi alte domenii, cum ar fi educaţia, ştiinţa sau „capitalul uman”.
„Fără capital uman nu am putut să ne dezvoltăm economia”, a declarat preşedintele rus. Rusia nu tinde spre superioritate în domeniul militar, ci caută să obţină paritatea în această sferă pe arena internaţională, a declarat preşedintele Rusiei.