Rusia este pregătită să deschidă focul asupra navelor şi submarinelor străine care intră ilegal în apele sale teritoriale, a afirmat luni un reprezentant de rang înalt al forţelor armate ruse, potrivit Interfax.
Orice asemenea decizie va fi adoptată însă la ″cel mai înalt nivel″, a precizat înaltul ofiţer rus.
Armata rusă a anunţat sâmbătă că a folosit ″mijloace adecvate″ pentru a forţa un submarin american să părăsească apele ruseşti din Orientul Îndepărtat, după ce nava ignorase o solicitare a Rusiei de a pleca. Submarinul a fost detectat în apropierea insulelor Kurile, în timp ce Rusia efectua exerciţii navale. SUA au negat că au desfăşurat operaţiuni militare în apele teritoriale ruseşti.
Acest incident intervine într-o perioadă când Occidentul pare tot mai îngrijorat de iminenţa unei invazii ruse în Ucraina, după ce Rusia a desfăşurat masiv trupe şi echipament militar în apropierea frontierei sale cu această ţară.
Moscova neagă că ar avea o asemenea intenţie, dar cere garanţii de securitate din partea SUA şi a NATO. Washingtonul a atras atenţia că forţele militare ruse ar putea invada Ucraina ″în orice moment″.
În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi ulterior a provocat un conflict separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ceea ce a condus la o serie de sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a SUA împotriva unor oficialităţi şi entităţi ruse.
Tensiunile dintre Rusia și Ucraina fac ravagii
Tensiunile dintre Rusia și Ucraina nu doar că fac alimentează temerile la nivel mondial ci și afectează prețurile. Ultimele date arată că prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani.
Un nou haos pe piața petrolului după ce Cotația țițeiului european (BRENT) a ajuns dimineață la cel mai ridicat nivel dn ultimii șapte ani. Se pare că de vină sunt temerile că o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa sancțiuni americane și europene care ar perturba exporturile de la cel mai mare producător mondial pe o piață deja restrânsă.
Astfel, lun dimineață, cotația țițeiului a urcat pe piețele asiatice până la 96,16 dolari/baril, cel mai mare nivel din septembrie 2014 până acum. În același timp, prețul țițeiului american (WTI) a crescut cu 1,41 dolari (+1,5%) și a ajuns la 94,94 dolari pe baril.
Inclusiv analiștii economici sunt de părere că declarațiile Statelor Unite despre un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei au zguduit piețele financiare mondiale. Totodată, aceștia se așteaptă ca în curând prețulțițeiulu să depășească chiar și suma de 100 de dolari.
„Dacă trupele se pun în mișcare țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari”, a declarat analistul Edward Moya, citat de Reuters.