La finalul anului, cetățenii de peste graniță nu se pregătesc pentru Revelion, ci pentru război. Deja mii de civili ucraineni s-au înscris în programe militare pentru a învăţa abilităţi de luptă în antrenamentele create şi conduse de Guvern şi grupurile paramilitare private.

Programele de antrenament militar fac parte din planul strategic de apărare al ţării vecine pentru o potenţială invazie rusească, dar și pentru a creea o rezistenţă civilă care să poată continua lupta, dacă armata națională este copleşită, scrie New York Times.

Ucraina, speriată de un posibil atac rusesc. Generalii cred că au puține șanse de reușită

Deși, momentan, nu există niciun indiciu că Vladimir Putin ar vrea să înceapă un război, Ucraina este deja pesimistă. În prezent, generalii ucraineni susțin că armata lor obişnuită are slabe șanse într-o confruntare militară cu Rusia.

„Avem o armată puternică, dar nu suficient de performantă pentru a ne apăra împotriva Rusiei. Dacă suntem ocupaţi, noi vom deveni rezistenţa naţională”, a declarat Marta Yuzkiv, un doctor care lucrează într-o cercetare clinică, înscrisă în programul de antrenament militar.

Europa de Est, speriată de puterea rusească

Instruirea civililor este sponsorizată de Guvern și stă la baza strategiilor militare nordice şi elveţiene, câștigând teren ca doctrină militară în Europa de Est.

Estonia, Letonia şi Lituania, fiind stimulate de amenințarea rusească, încurajează deţinerea de arme pentru anumiți civili şi pregătirea formală pentru a lupta ca partizani după o ocupaţie militară. De exemplu, în Estonia, aproape în fiecare weekend, Liga Apărării (o grupare de autoapărare) organizează pentru voluntari diverse activități, precum programe de exerciţii în pădure sau fabricarea de muniţie şi dispozitive explozive.

Ucraina urmărește descurajarea unei posibile invazii

Această apărare civilă nu este o noutate pe scena militară din Ucraina. În 2014, de exemplu, brigăzile de voluntari au format coloana vertebrală a forţei naționale în est în primul an al războiului împotriva separatiştilor ruşi, când armata ucraineană era în prăbuşire.

Acest efort este acum oficializat în unităţile Forţelor de Apărare Teritorială, conduse şi plătite de Guvern. Grupurile paramilitare private, precum Legiunea Ucraineană, desfăşoară sesiuni de antrenament diferite contra cost. Scopul acestei formări militare a cetățenilor este de a crea o rezistenţă care ar putea descuraja o posibilă invazie.