Depre ce este vorba
Executivul a făcut pasul decisiv pentru eliminarea de tot a mecanismului plății defalcate a taxei pe valoarea adăugată (TVA), cunoscut și ca split TVA. Actul care abrogă, de la 1 februarie 2020, Ordonanța split TVA a apărut în decembrie 2019 în Monitorul Oficial, alături de măsuri tranzitorii aferente.
OUG nr. 78/2019 prevede eliminarea mecanismului split TVA de la 1 februarie 2020, acesta fiind reglementat acum prin OG nr. 23/2017. Până atunci, însă, niciun organ fiscal nu mai înregistrează persoane în registrul special pentru contribuabilii care aplică sistemul plății defalcate a TVA-ului.
Cei care au aplicat până acum mecanismul trebuie să știe că acel cont de TVA în care au virat taxa poate fi executat silit de orice creditor, oricare ar fi tipul datoriei pe care o are de recuperat.
Conturile de TVA de la Trezorerie deschise automat celor care au aplicat mecanismul vor rămâne blocate însă pentru titulari până în februarie 2020. Mai exact, din februarie, Trezoreria va transfera automat banii din acele conturi de TVA în celelalte conturi pe care contribuabilii le au deschise acolo sau, dacă nu mai au alte conturi, în acelea indicate de aceștia (doar în acest din urmă caz e necesar să se indice contul de la o altă instituție de credit, nu și în acela în care contribuabilul mai are un alt cont la Trezorerie). Alte operațiuni în conturile de TVA de la Trezorerie nu vor mai fi posibile, din februarie.
UE a avertizat că split TVA încalcă legislația Uniunii
Acum un an, autoritățile europene au avertizat România că sistemul split TVA, în forma sa actuală, încalcă legislația Uniunii („măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA, cât și libertății de a presta servicii”, scria Comisia Europeană în scrisoarea adresată României). Dacă România nu lua măsuri pentru abrogarea Ordonanței split TVA, risca sancționarea.
Atât specialiștii, cât și mediul de afaceri s-au opus cu vehemență introducerii split TVA în legislație, în 2017, iar mulți au ridicat problema necesității unui acord din partea UE, însă ministrul finanțelor de la vremea aceea a negat această necesitate. Sistemul split TVA este obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018, doar pentru firmele aflate în insolvență și cele care înregistrează datorii notabile la plata TVA – restul pot să-l aplice opțional, notează avocatnet.ro