Potrivit ultimelor informații, experții de la Centrala Nucleară Zaporojie au inspectat părți ale instalației, inclusiv secțiuni în perimetrul iazului de răcire. În ultima perioadă, Ucraina a semnalat faptul că rușii ar fi montat pe acoperișurile centralei o serie de echipamente care semănă cu nişte explozibili.

Întrebat dacă în acest moment există vreun pericol iminent şi la ce am putea să ne așteptăm în perioada următoare profesorul de fizică Silviu Gurlui a spus:

„Este o zonă foarte fierbinte acolo, din această perspectivă a siguranței oamenilor, sunt foarte multe informații care circulă spre noi și în rândul populației. Vedeam aseară pe forumurile din Ucraina că erau cumva amenințați sau nu știau ce se întâmplă de pe o oră pe alta. Și atunci oamenii își puneau tot felul de probleme.

Bineînțeles că este o zonă extrem de importantă din această perspectivă, vedem aici, sunt vreo 30 de senzori care nu suntem activ de cel puțin din 18 februarie 2022 și o noutate, cumva o stare de normalitate și poate că nu chiar așa.

Ieri, la ora 9:00 după o perioadă de așa mare de timp de 1,5 ani, aproximativ, un senzor de aici s-a activat pentru puțin timp, pentru puțin timp. Mă așteptam să fie și astăzi. N-a mai fost să fie.

În perimetrul acesta sunt atâția senzori, niciunul nu mai este activ, abia la undeva la vreo 20-30km distanță se văd aici, sunt câțiva senzori care monitorizează cumva în timp real, deși nu este chiar așa, dar sunt cu totuși și datele de acolo.

Tot acest perimetru din această imagine senzorul indică valori în să spunem în zona sa naturală normală, un fond natural, iar aici, pentru faptul că nu sunt activ, înseamnă că nu funcționează și nu avem o informație pertinentă.

Mă așteptam ca Agenția Internațională pentru Energia Atomică să monteze acolo niște senzori, să fie măcar periodic menționat evaluările. Nu s-au menționat lucrurile acestea. Evident că atunci când s-ar întâmpla ceva, sperăm să nu se întâmple așa ceva atunci, din moment ce avem o sursă acolo, putem estima în câteva minute care ar putea să fie orientarea numărului de particule, altitudinea și spre ce zonă a ţării ajunge”, a spus prof. Silviu Gurlui, la Antena 3 CNN.

Partea română face simulări în funcție de condițiile meteo

În paralel, Comisia pentru Controlul activităților nucleare din România face simulări zilnice valabile pentru 24 de ore, în funcție de condițiile meteo. Referitor la acest demers, profesorul Silviu Gurlui a spus:

„Trebuie să spunem foarte clar că aceasta este o imagine dintr-un moment anume de timp. La alt moment de timp această configurație se poate modifica atât în altitudine, cât și ca și profunzime sau ca și intensitate sau densitate acestor aerosoli sau particulele care pot fi potențial radioactive.

Din acest din acest motiv se pot face și vom face simulări. Deci populația trebuie să cunoască acest lucru, că aceste simulări se pot face în orice moment de timp și putem ști care este, să spunem configurația reală a unui nor de acest tip, dacă vine spre România, sau se duce spre o altă zonă dată și ce altitudine și ce consistență poate să aibă. Lucruri astea se pot cunoaște. Aceasta este una legat de simulare. Legat mai departe de măsurători, eu știu, că în zona românească, la graniță și în țară există senzori la sol, doar la sol, care pot să spunem, perceapă anumite valori ale unor potențiale depășiri.

Profesorul este de părere că Agenția Internațională pentru Energia Atomică trebuie să fie atentă pentru că lucrurile pot degenera.

„Lucrurile sunt mult mai, să spunem, severe și trebuie o rigoare în a înțelege lucrurile, pentru că trebuie să acționăm atunci când e nevoie, dacă va fi nevoie. Să nu uităm că acolo rezervele de apă se consumă. E vorba de sistemul de răcire a unor varii componente din zona centrală.

Din acest motiv rețelele de apă se diminuează și trebuie intervenit cu resurse suplimentare, pompe de a extrage apă din Nipru la cursul acesta care este acum și de a alimenta rezervele actuale sau alte potențiale rezerve. Acestea se diminuează. Deci pericolul există dincolo de propaganda unei părți trebuie să fim foarte realiști că acest pericol poate să existe şi comunitatea internațională, și Agenția Internațională pentru Energia Atomică trebuie să tragă un semnal mult mai dur, mult mai violent, pentru că lucrurile degenerează.

Experții internaționali sunt o garanție

Gurlui spune că prezența experților internaționali la centrala de la Zaporojie reprezintă doar o mică garanție că lucrurile nu vor degenera.

„Reprezintă cu certitudine o garanție, dar nu este suficient, pentru că acolo ar trebui ca Agenția să fie să aibă posibilitatea să aibă instrumente, să aducă, să spunem, acele echipamente pentru a da o garanție suplimentară, pentru că doar o simplă observație, nu suficientă.

Acolo trebuie intervenit să ajutați operatorii care lucrează în spațiu, cele centrale și după cum am văzut din documentele anterioare raportate de Agenția Internațională pentru Energia Atomică, acolo sunt condiții cumplite pentru acei operatori, eforturi supraomenești pentru a ține în, să spunem, stare de funcționare și de securitate toate cele obiective din această centrală”, a spus prof. Silviu Gurlui.