De exemplu, ni se spune că lumina albastră a telefonului ne ține treji noaptea. De aceea, nu ar trebui să dormim niciodată cu telefonul lângă pat.

Iar exemplele pot continua, scrie Healthdigest.

Este posibil să fi auzit că dormitul lângă routerul WiFi ar putea fi dăunător sănătății și somnului. Există date științifice în spatele aceste afirmații, având în vedere câmpurile electromagnetice (EMF) emise de acest dispozitiv. EMF sunt emise și de alte gadget-uri precum cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile, uscătoarele de păr, computerele și laptopurile.

Câmpul electromagnetic (EMF) este ansamblul câmpurilor electrice şi magnetice, care oscilează şi se generează reciproc

Câmpul electromagnetic (EMF) este ansamblul câmpurilor electrice şi magnetice, care oscilează şi se generează reciproc la trecerea curentului electric printr-un conductor. Câmpul electromagnetic se propagă în spaţiu în toate direcţiile şi constituie una din forţele principale ale naturii. EMF-urile pot fi create de om sau pot fi naturale (să ne gândim la soare și la radiațiile sale UV).

Expunerea pe termen lung poate duce la tulburări de somn, schimbări de dispoziție, probleme cognitive și chiar la cancer

Unii cercetători cred că EMF de joasă frecvență, cum ar fi cele emise de un router WiFi și de un telefon mobil, nu sunt periculoase. Alții susțin însă că expunerea pe termen lung poate duce la tulburări de somn, schimbări de dispoziție, probleme cognitive și chiar la cancer.

„Semnalele de radiofrecvență un tip de EMF transmise de routere pot afecta negativ calitatea somnului, ducând la dureri de cap sau oboseală”, potrivit Isabellei Gordan, antrenor în știința somnului și redactor-șef al Sleep Society.

Conexiunea dintre routerele WiFi și melatonină

Modul în care expunerea la EMF afectează sănătatea este un domeniu de cercetare în curs de desfășurare. Mulți dintre noi au auzit despre pericolele expunerii la radiații ionizante de înaltă frecvență (de exemplu, raze X și tomografii). Totuși, nu știm prea multe despre tipul neionizant de frecvență joasă – locul unde routerele WiFi intră. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) enumeră tipul neionizant ca un posibil cancerigen uman. Bolile cronice, cum ar fi cancerul, ar putea fi rezultatul expunerii continue la EMF, conform Psychology Today.

Calitatea somnului și perturbarea hormonală nu sunt însă singurele preocupări

Potrivit cercetătorului Una Phelan, care a studiat efectele dăunătoare ale expunerii pe termen lung la EMF, există o legătură directă între acesta și perturbarea producției de melatonină. Deși emisiile de lumină vizibilă de la dispozitive precum smartphone-uri și tablete împiedică semnalele care spun creierului să producă hormonul de somn melatonină, există și semnale invizibile care fac același lucru. Routerele WiFi emit astfel de raze invizibile.

„Rezultatul este un somn de proastă calitate, care poate include intrarea întârziată într-un somn profund și timp redus în anumite etape de somn”, a explicat Phelan.

Calitatea somnului și perturbarea hormonală nu sunt singurele preocupări. Expunerea prelungită la EMF a fost, de asemenea, asociată cu anxietatea, depresia și stresul, potrivit unui studiu din 2018 publicat în Electromagnetic Biology and Medicine.

Beneficiile deconectării înainte de culcare

Dacă routerul WiFi poate afecta somnul, acesta este o motivație suficientă pentru a ne deconecta de la toate dispozitivele înainte de culcare. De asemenea, nu ar strica să vă asigurați că routerul este situat în altă cameră decât în dormitor.

În ceea ce privește oprirea routerului pe timp de noapte, experții au opinii diferite. Potrivit lui Nick Hunn, director de tehnologie la compania de consultanță wireless WiFore, oprirea zilnică a routerului poate afecta negativ viteza conexiunii.

„SE poate să ai o conexiune mai lentă. Deoarece este mai lentă, folosești mai multă energie, ceea ce va crește consumul”, a spus Hunn.

Pe de altă parte, CEO-ul Jez North Web, Jeremy Dawes, susține că ”oprirea conexiunii WiFi poate reduce consumul de energie, poate reduce riscurile de securitate și interferența cu alte rețele.”