Pierderea auzului poate fi clasificată în tipuri conductive și neurosenzoriale

Pierderea auzului conductiv apare din cauza unei găuri în timpan, a lichidului din urechea medie sau a unui proces patologic care erodează sau fixează oasele mici din urechea medie. Pierderea auzului senzorială apare în urechea internă, în nervul auditiv care conectează urechea cu creierul sau în creierul însuși. Pierderea auditivă mixtă este o combinație a ambelor tipuri.

Opțiunile de tratament depind de cauză, pierderea auditivă conductivă implicând repararea unei găuri în timpan, înlocuirea oaselor lipsă din urechea medie cu proteze, efectuarea unei intervenții chirurgicale la trompa lui Eustachio sau plasarea unui tip de implant în osul craniului. Pierderea auzului neurosenzorială este de obicei ireversibilă, dar unele forme pot fi reversibile. Pierderea auzului poate fi prevenită prin protejarea urechilor de zgomotele puternice, menținerea unei diete sănătoase, evitarea fumatului, menținerea unui stil de viață sănătos, evitarea medicamentelor toxice și controlul problemelor de sănătate subiacente.

Aparatele auditive sunt esențiale

Aparatele auditive sunt esențiale pentru remedierea pierderii auzului, dar o singură mărime nu se potrivește tuturor. Călătoriile cu avionul pot exacerba problemele existente ale urechii și pierderea auzului, în special în cazul celor care au o cauză genetică specifică. Terapia cu celule stem este un domeniu activ de cercetare, dar nu a ajuns încă la aplicații umane.

Tinitusul, un sunet fantomă produs de creier ca răspuns la pierderea auzului, poate fi tratat cu aparate auditive, terapie cognitiv-comportamentală și implanturi cohleare. Pentru tinitus sever, se recomandă consultarea unui neuropsihiatru sau psiholog.

Copiii cu infecții cronice ale urechii sunt mai susceptibili de a avea pierderi de auz, iar tratamentul include infecțiile subiacente și monitorizarea auzului. Un tratament simplu este plasarea unui tub mic prin timpan pentru a reduce frecvența și intensitatea infecțiilor urechii.

Inițiativa Stanford pentru vindecarea pierderii auzului își propune să promoveze înțelegerea și tratamentul pierderii auzului. Țiuitul urechii după perioade prelungite de zgomot puternic se datorează deteriorării urechii interne, iar protecția urechii este esențială în mediile zgomotoase. Pierderea intermitentă a auzului poate fi cauzată de acumularea de cerumen, disfuncția trompei lui Eustachio, infecțiile urechii medii, pierderea auzului indusă de zgomot, boala Meniere și boala autoimună a urechii interne, notează medicalxpress.