UNAIDS, programul ONU pentru SIDA a arătat că în 2022, un număr estimat de 39 de milioane de persoane de pe glob trăiau cu HIV. Această infecţie poate progresa către SIDA dacă nu este tratată.
”Soluţia este să urmăm exemplul ţărilor care au creat un angajament politic puternic de a pune oamenii pe primul loc şi de a investi în programe de prevenire şi tratare a HIV bazate pe dovezi”, a spus UNAIDS într-un raport publicat joi.
Adoptarea unor legi nediscriminatorii, răspuns eficient
Organizaţia a mai precizat că un răspuns efectiv la HIV înseamnă de asemenea adoptarea unor legi nediscriminatorii şi consolidarea reţelelor comunitare, printre alte iniţiative. Persoanele care trăiesc cu HIV sau SIDA se confruntă cu stigmatizare, discriminare şi violenţă.
”S-au înregistrat progrese solide în ţările şi regiunile care au beneficiat de cele mai multe investiţii financiare, cum ar fi Africa estică şi sudică, unde infectările noi cu HIV au fost reduse cu 57% din 2010”, se mai spune în raport.
Creştere accentuată a noilor infectări în Europa de Est
Organizaţia a mai precizat că există o creştere accentuată a noilor infectări în Europa de Est şi Asia Centrală, precum şi în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
”Aceste tendinţe sunt determinate în primul rând de o lipsă a serviciilor de prevenţie HIV pentru grupurile marginalizate şi vulnerabile, precum şi de barierele impuse de legi punitive şi discriminare socială”, mai precizează organizaţia.
Anul trecut, 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu HIV, iar 630.000 au decedat din cauza unor afecţiuni asociate cu SIDA, potrivit UNAIDS.
Verificarea stării de sănătate înainte de căsătorie
În context, trebuie spus că România este singura țară membră a Uniunii Europene care încă cere unui act medical atunci când doi oameni își doresc să se căsătorească. Eliminarea acestui act medical ar fi ușurat munca angajaților din consulate și ar fi debirocratizat procedura de căsătorie.
Certificatul prenupțial este un document care se emite în urma unor analize medicale pentru verificarea stării de sănătate a viitorilor soți în ceea ce privește HIV/SIDA, sifilis și tuberculoză. Testul de sifilis a fost introdus în SUA, pe fondul unei epidemii. Medicina a evoluat foarte mult de atunci, iar numărul cazurilor a scăzut semnificativ. Legea a rămas însă neactualizată. România a rămas astfel singura țară UE care însă solicită în mod obligatoriu acest act la căsătorie.