Marile puteri intervin de urgență după ce forțele armate armene intenționează să folosească sistemele de luptă la distanță lungă, ca răspuns la acțiunile armatei azere. Anunțul vine chiar din partea ministrului armean al Apărării, Shushan Stepanyan.
„Încă dimineața devreme, Forțele Armate din Azerbaidjan folosesc sisteme de aruncare cu rachete grele TOS-1, MLRS Smerch și alte sisteme pentru ofensiva de-a lungul întregii linii a frontului. Forțele Armate din Armenia avertizează că acțiunile Azerbaidjanului nu lasă altă opțiune decât trecerea la utilizarea sistemelor de rază mai lungă și putere distructivă „, a spus Shushan Stepanyan, potrivit agenției TASS.
Duminică, Baku a anunțat o bombardare intensivă a pozițiilor armatei azere din Armenia. La rândul său, Erevanul a fost informat cu privire la ofensiva forțelor armate azere în direcția Nagorno-Karabakh și bombardarea așezărilor din republica nerecunoscută, inclusiv centrul administrativ Stepanakert.
Bilanțul confruntărilor ar putea fi mai mare
Ambele părți au raportat că au fost uciși și răniți, inclusiv civili. Legea marțială a fost introdusă atât în Armenia, cât și în Azerbaidjan și a fost anunțată mobilizarea.
Bilanţul oficial al acestor confruntări sângeroase a crescurt marţi la cel puţin 95 de morţi – inclusiv 11 civili, nouă azeri şi doi armeni. Bilanţul real ar putea însă să fie mai mare, în contextul în care ambele tabere susţin că au ucis sute de militari inamici.
În unele zone a fost instituită legea marțială
Atât Armenia, cât și Azerbaidjanul au declarat deja mobilizarea generală, iar în unele zone a fost instituită legea marțială.
Luptele sunt cele mai îndârjite de după 2016, când, în urma unui conflict de lungă durată, cel puțin 200 de persoane au fost ucise. Conflictul a stârnit reacții internaționale, mai multe state făcând apel la diplomație, existând temeri că puterile regionale ar putea fi atrase în conflictul din regiunea din Caucaz, importantă din punct de vedere strategic.
Turcia și-a declarat deja sprijinul pentru Azerbaidjan, în timp ce Rusia – care are baze militare în Armenia – a cerut încetarea focului.
Disputa teritorială privind Nagorno-Karabakh este unul dintre cele mai vechi conflicte din lume.
Când Nagorno-Karabakh s-a desprins de Azerbaidjan, la începutul anilor ’90, zeci de mii de oameni au murit în lupte, iar mulți etnici azeri au fost forțați să-și părăsească casele. Acum este o regiune independentă de facto, bazându-se pe un puternic sprijin al Armeniei. Dar nu este recunoscută de niciun membru al ONU, inclusiv Armenia.