Este ridicarea greutăților sigură pentru copii și adolescenți? Antrenamentul de forță a ocupat locul al doilea în 2023 Worldwide Survey of Fitness Trends al Colegiului American de Medicină Sportivă, iar antrenamentul de forță tradițional s-a clasat pe locul al cincilea în previziunile lor privind tendințele pentru 2025, potrivit Medicalxpress.

Cat de sigură este ridicarea greutăților sigură pentru copii și adolescenți

Printre miturile care înconjoară antrenamentul de forță se numără preocupările legate de pericolele potențiale pentru dezvoltarea oaselor și a mușchilor la anumite vârste sau problemele de creștere. Cu toate acestea, beneficiile antrenamentului de forță depășesc cu mult riscurile și are beneficii universal dovedite la toate vârstele. Pentru copii și adolescenți, acestea includ îmbunătățirea abilităților motorii, o compoziție corporală mai sănătoasă, mai puține leziuni și un risc mai scăzut de a dezvolta boli cronice la vârsta adultă.

Studii recente indică faptul că o condiție fizică mai bună este asociată cu performanțe școlare mai bune și că antrenamentul de forță la adolescenți poate reduce simptomele depresiei. Cu toate acestea, mulți oameni sunt refractari la ideea antrenamentului de forță la o vârstă fragedă din cauza asocierii sale cu discipline competitive precum culturismul sau powerliftingul. Antrenamentul de forță nu ar trebui să aibă ca scop imitarea sau replicarea antrenamentului adulților, ci ar trebui să fie adaptat stadiului de dezvoltare în care se află aceștia.

mersul pe jos sport fitness
SURSA FOTO: Dreamstime

OMS recomandă exerciții de forță și de dezvoltare musculo-scheletică

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca copiii sub 18 ani să facă cel puțin 3 zile pe săptămână exerciții de forță și de dezvoltare musculo-scheletică (inclusiv activități cu impact puternic, cum ar fi săriturile) în cadrul minimului zilnic de 1 oră de activitate fizică. Copiii și adolescenții fac de obicei aceste tipuri de mișcări de forță și putere în cadrul unor jocuri nestructurate. Având în vedere că dependența de ecrane a atins un nivel fără precedent, a sosit momentul să promovăm în mod activ antrenamentul de forță în rândul tinerilor.

Pentru a realiza acest lucru, orientările actuale pentru antrenamentul de forță la copii subliniază importanța tehnicii atunci când se fac exerciții, cum ar fi creșterea treptată a greutății, luarea unor perioade regulate de odihnă și urmărirea atentă a semnelor de oboseală. Nicio rutină de antrenament nu este potrivită pentru toate vârstele, astfel încât cel mai bun sfat este să evitați rețetele miraculoase care domină rețelele de socializare și să solicitați ajutorul unui profesionist calificat.