Pentru a fi siguri că mai și vând din producțiile pe care le creează, cei de la Sony au restricționat accesul la foarte multe videoclipuri de pe YouTube, distribuind utilizatorului un mesaj în care se spune că videoclipul nu poate fi rulat din cauza încălcării drepturilor de autor.
Majoritatea celor care descarcă muzică sau filme de pe internet folosesc programe precum DC++ sau torenți, ceea ce, în sine, nu este un lucru ilegal, atât timp cât fișierele respective sunt păstrate în calculator.
Legea spune că se produce o ilegalitate în momentul în care fișierele sunt "share"-uite pe internet.
"Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziția publicului, inclusiv prin internet sau prin alte rețele de calculatoare, fara consimțământul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricanților de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau in orice moment ales în mod individual".
Mai clar spus, programele de tip DC++ în sine nu sunt ilegale. Problema apare în momentul in care utilizatorul alege materialele de share. Daca materialele din calculator care devin publice sunt protejate de drepturi de autor, acest lucru devine infracțiune.
Descărcarea este ilegală?
Fișierele descărcate care rămân în calculator doar pentru utilizator nu fac, cel puțin la modul teoretic, obiectul unei încălcări a legii. Chiar dacă acel conținut este piratat, cât timp nu îl pui la dispoziția altora.
YouTube este ilegal?
Utilizarea platformei YouTube pentru rularea de fișiere video nu este ceva ilegal, însă problemele apar în momentul în care cineva intenționează să urce un fișier pe YouTube. Politica de protejare a drepturilor de autor a platformei interzice uploadul unor programe sau fișiere video în lipsa unor drepturi care să permită acest lucru, iar mesajul care atenționează un utilizator asupra acestui lucru este afișat ori de câte ori cineva dorește să uploadeze un vlip video pe YouTube.