Războiul din Ucraina şi tot ce a urmat după prima zi a invaziei, în special sancţiunile puternice impuse Rusiei, ar putea fi suficiente pentru a-l înlătura de la putere pe Vladimir Putin?
Scenarii privind înlăturarea de la putere a lui Vladimir Putin
Deocamdată, analiştii sunt sceptici că sancţiunile impuse asupra Federaţiei Ruse ar putea stârni o revoluţie populară pentru înlăturarea lui Putin de la putere.
Alte scenarii sunt mult mai probabile, însă totul ar putea avea loc după sfârşitul războiului.
„Mă îndoiesc că rezultatul cel mai probabil al sancţiunilor ar fi o revoluţie”, afirmă sociologul ucrainean Volodimir Işcenko, specialist în revoluţiile post-sovietice, pentru Al Jazeera, potrivit Adevărul.
Ar fi mai degrabă nevoie de „rupturi în cadrul elitei, unitatea opoziţiei, structuri de coordonare şi mobilizare” pentru ca Putin să fie dat jos de la Kremlin.
Opoziţia este în formă proastă, ruşii care se opun războiului au plecat din ţară
„Opoziţia este în formă proastă. Mişcarea lui Navalnîi este reprimată. În afară de asta, opoziţia este împărţită în privinţa războiului. Comuniştii şi alte multe alte tabere ce s-ar putea alia cu opoziţia în prezent susţin războiul”, mai spune Işcenko.
Un alt element care face şi mai puţin probabilă o revoltă populară este exodul în masă al ruşilor care sunt împotriva războiului, fiind vorba aici despre mai bine de 200.000 de persoane, potrivit estimărilor.
Volodimir Işcenko este de părere că există şanse mai mari pentru o lovitură la palat, însă abia după o înfrângere majoră în războiul din Ucraina.
Factorul decisiv va fi „echilibrul de forţe pe câmpurile de luptă din Ucraina”, care se va solda „fie cu o revoluţie sau lovitură de stat, fie cu supravieţuirea sau chiar consolidarea regimului lui Putin”, consideră sociologul ucrainean.
Ar putea să se revolte oligarhii ruşi împotriva lui Putin?
Un alt scenariu ar putea fi o revoltă a oligarhilor, însă aceştia par să fie împăcaţi cu situaţia.
„Nu pot pleca, deoarece, dacă demisionezi sau refuzi să mai munceşti în vreme de război, vei fi catalogat trădător, şi toată lumea ştie ce le face Putin trădătorilor”, au spus surse din cadrul elitei ruse pentru jurnalista rusă independentă Farida Rustamova.
Oligarhii au fost atenţionaţi de Putin, atunci când acesta a ajuns la putere, să stea departe de politică. Cei care nu au ascultat, au fost închişi, obligaţi să părăsească Rusia sau chiar amândouă.
Guvernul şi birocraţii ar putea să-l ignore pe Putin şi să înceapă să acţioneze independent
Un alt scenariu analizat de Volodimir Işcenko este cel în care Vladimir Putin ar fi înlăturat chiar fără o lovitură de stat, de către cei din guvernul local şi de către birocraţi, care până acum au fost daţi deoparte.
Aceştia ar rămâne responsabili cu refacerea mediului de afaceri în urma sancţiunilor impuse asupra Moscovei, după ce un Putin „detaşat de realitate” şi preocupat de războiul lui „s-a distanţat pentru scurtă vreme de guvernare”.
„În acest fel birocraţia ar putea începe să acţioneze fără Putin, ignorându-l”, afirmă sociologul, care adaugă că asta ar putea duce la o schimbare a regimului.