Este sfârșitul lui Vladimir Putin?! Cutremur la Moscova: „Luptă pentru supraviețuirea lui”

Sursă: Kremlin.ru

Robert Baer, unul dintre cei mai importanți agenți CIA (Central Intelligence Agency - Agenția Centrală de Informații) din istoria Statelor Unite ale Americii, a vorbit despre cum va arăta viitorul lui Vladimir Putin și dacă acesta va folosi sau nu armele nucleare în Ucraina.

Vladimir Putin luptă pentru supraviețuirea lui. „E ca un șobolan încolțit”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decretat miercuri, 19 octombrie 2022, legea marţială în cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat recent (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson), acuzând, totodată, Guvernul de la Kiev că respinge „orice propunere de negociere”. Legea marţială implică extinderea puterii autorităţilor ruse de ocupaţie în Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, relatează agenția de presă Reuters.

La doar câteva ore distanță de la acest eveniment, Robert Baer, care a lucrat peste 20 de ani pentru CIA şi a fost decorat cu cele mai înalte distincții, a spus că președintele rus luptă acum pentru supraviețuirea lui. Vladimir Putin nu are unde să meargă dacă regimul politic condus de el cade, ceea ce ar înseamna sfârșitul lui, a punctat fostul agent CIA.

„Efectiv a existat legea marțială în acele regiuni încă din 2014, de fapt, nu e o diferență atât de mare. Acele regiuni erau controlate de FSB (Serviciul Federal de Securitate), ceea ce mie îmi spune că ăsta este un semn de disperare al lui Putin. El escaladează mereu conflictul și în cuvinte și în acțiuni. Și cu cât mai multe trupe pierde în Donbas, cu atât va încerca să lovească cât mai dur. Este ca un șobolan încolțit. Asta este Putin. Nu o spun fără respect, nu vreau să-l ofensez, dar luptă pentru supraviețuirea lui”, a explicat fostul agent CIA.

Potrivit spuselor sale, există șanse de peste 50% ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina deoarece armata rusă se prăbușește de la o zi la alta. În prezent, fostul agent CIA crede că războiul declanșat în Ucraina se va extinde și în alte state și va fi din ce în ce mai rău.

Polonia este țara pe care Vladimir Putin o disprețuiește cel mai mult „si aceea va fi, cred, prima țară lovită, dar e viclean, suficient de viclean încât să aștepte până atunci când economiile occidentale se vor prăbuși, inclusiv economia SUA”, a precizat Robert Baer, în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3.

Războiul din Ucraina ar putea continua și fără Vladimir Putin

Despre acest aspect a vorbit și Sean Cochran, un politolog senior de la centrul analitic RAND Corporation, care susține ferm că „războiul lui Putin poate continua și fără Putin”.

„Actuala situație politică internă din Federația Rusă, caracterizată printr-un „joc de vina” intens, care pune conducerea politică și cea militară una împotriva celeilalte, va fi deosebit de periculoasă pentru succesorul lui Putin și va împiedica orice demers care vizează abandonarea obiectivelor militare ale Rusiei în Ucraina și căutarea pace, cel puțin, pe termen scurt. Acest lucru este valabil chiar și pentru un succesor care s-a opus războiului lui Putin sau nu l-a susținut în mod deschis înainte de a prelua mandatul”, a scris el.

El a spus că a analizat luarea deciziilor și comportamentul a 85 de lideri din diferite țări în timpul războiului și a constatat că succesorii „rămân susceptibili la presiunile interne și riscurile asociate cu încheierea războiului, sau cel puțin ei se văd amenințați de riscuri și se comportă în consecință”.

Sean Cochran crede că noului președinte al Rusiei îi va fi mai ușor să pună capăt războiului declanșat în Ucraina, dacă va fi susținut de reprezentanți de rang înalt ai forțelor militare. În ciuda acestui fapt, ei s-ar putea să se teamă că vor deveni țapi ispășitori pentru că nu vor putea transfera toată responsabilitatea pentru eșecul militar asupra vechii conduceri din Rusia.

„Este dificil și probabil o prostie să prezici rezultatul oricărei schimbări de conducere în timpul războiului în cazul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, cel puțin, Occidentul nu ar trebui să presupună că o schimbare a conducerii va pune capăt războiului (cel puțin în termen scurt)”, a conchis politolog senior de la centrul analitic RAND Corporation, relatează publicația War on the Rocks.