Mihai Gâdea și Radu Tudor i-au dat o lecție de comunicare ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, după controversatul interviu al acestuia de la BBC. Oficialul român a avut o discuție destul de tensionată despre relațiile dintre România și Ucraina.
Un sfat de comunicare pentru toți care vor fi într-o situație similară
În cadrul emisiunii de joi seară, Mihai Gâdea a interpretat rolul lui Bogdan Aurescu, în timp de Radu Tudor l-a reprezentat pe jurnalistul BBC.
„Bogdan Aurescu nu avea mandat să spună altceva decât s-a stabilit în CSAT. Eu însă vreau să dau în această seară, un sfat de comunicare pe gratis. Putem să schimbăm acum, să facem”, i-a propus Mihai Gâdea, lui Radu Tudor.
„Deci e un sfat de comunicare pentru toți care vor fi într-o situație similară cu cea a domnului Aurescu, indiferent că sunteți ministrul de Externe sau că sunteți într-o altă poziție. E o lecție, un sfat, o sugestie, pe care puteți să o țineți minte sau nu”, a mai spus Mihai Gâdea.
Radu Tudor, deci puneți-mi și mie întrebarea, orice întrebare doriți cu privire la treaba asta. În primul rând, o primă sugestie, dacă te duci la un interviu, trebuie să ai o atitudine deschisă și să nu dai niciodată loc la aroganță”, a mai spus Mihai Gâdea.
„Thank you, Romania”, cele mai des folosite cuvinte
Întrebat de Radu Tudor de ce ascunde adevărul despre ajutorul pe care România l-a acordat Ucrainei, Mihai Gâdea a vorbit despre cuvintele cele mai des folosite cu privire la țara noastră în ultimul an de zile.
„Îmi face mare plăcere că-mi puneți întrebarea asta, pentru că îmi dă posibilitatea să răspund la o chestiune de care sunt sigur că mulți sunt interesanți.
Știți care sunt cuvintele cele mai des folosite cu privire la România, în ultimul an de zile? Cele mai folosite cuvinte sunt: „thank you, Romania”.
Am auzit „thank you, Romania” de la președintele Statelor Unite, am auzit „thank you, Romania” de la secretarul general al NATO, am auzit „thank you, Romania” de la dna. Kamala Harris, vicepreședinte al SUA, când a vizitat România.
„Thank you, Romania” de la președinte a Comisiei Europene, „thank you, Romania” de la președintele Zelenski și este o listă atât de lungă”, a spus Mihai Gâdea la Antena 3 CNN.
Bogdan Aurescu nu trebuia să fie atât de lacunar
Chestionat de Radu Tudor despre ajutorul concret pe care l-a oferit Ucrainei, Mihai Gâdea a explicat ce ar fi trebui să răspundă în acest caz ministrul de Externe.
„Nu ne lăudăm cu nimic. Este doar modul în care încerc să vă relatez ceea ce telespectatorii dvs. pe bună dreptate, au întrebat.
Ce vreau să spun este următorul lucru: în momentul în care ești într-o situație dificilă și îți respecți mandatul, și poți să spui doar cât poți să spui, pentru că așa s-a stabilit în România, tu ești ministrul de Externe, ești profesionist, îți respect mandatul și ești loial țării tale. În momentul în care ești loial țării tale, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să știi ce trebuie să spui și cât poți să spui.
Și în al doilea rând, fiind loial țării tale, trebuie să faci PR țării tale, pentru că toată lumea mulțumește țării mele, de la președintele Biden, la vicepreședintele Harris, la NATO, la Uniunea Europeană, la Zelenski, la toată lumea.
Bogdan Aurescu nu trebuia să fie atât de lacunar, avea foarte multe argumente.
În momentul în care ai cea mai mare graniță cu Ucraina, momentul în care tu ai Moldova, ar fi trebuit să vorbești un pic despre faptul că tu nu vorbești prea mult, pentru că această bucată care a fost în România, a fost ruptă de Uniunea Sovietică, și noi suntem extrem de preocupați ca acolo să nu stârnim nicio provocare ș.a.m.d”, a explicat Mihai Gâdea.