NATO a anunțat, în cursul zilei de luni, 4 iulie, că se pregătește să lanseze procesul ratificării aderării Suediei și Finlandei. Decizia din partea celor două țări nordice va marca un moment istoric pentru acestea, venit pe fondul războiului.
NATO lansează procesul ratificării aderării Suediei și Finlandei! Moment istoric pentru cele două țări nordice
Alianța Atlanticului de Nord (NATO) anunță că marți va fi lansat procesul ratificării aderării Suediei și Finlandei la această Organizație, marcând astfel un moment istorice pentru cele două țări nordice. Decizia acestora vine pe fondul conflictului ruso-ucrainean care a început la data de 24 februarie.
„Aliații vor semna Protocoalele de Aderare ale Finlandei și Suediei marți”, se arată într-un comunicat al Alianței Nord Atlantice, trimis luni.
În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, în cadrul unei ceremonii de punere în funcție a noului Comandant Suprem al Forțelor aliate în Europa, generalul american Cristopher Cavoli, că Alianța se pregătește să primească doi aliați „cu forțe și capacități militare formidabile”.
La ultima negociere care a avut loc luni, la sediul Organizației, au participat ministrul suedez de Externe, Ann Linde, și omologul său finlandez Pekka Haavisto.
Turcia amenință că acordul cu Finlanda și Suedia ar putea pica
La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecțiile de ultimă oră față de aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, președintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două țări nu reușesc să satisfacă pe deplin așteptările sale.
Recep Tayyip Erdogan a declarat, la finalul summitului alianței de la Madrid, că acordul de 10 articole cu perechea nordică a fost o victorie pentru Ankara și a abordat toate „sensibilitățile” sale.
El a subliniat în special satisfacția cererii Turciei ca Suediași Finlanda să extrădeze suspecți de terorism care au legături cu grupări kurde în afara legii sau cu rețeaua unui cleric în exil acuzat de lovitura de stat eșuată din 2016 în Turcia.
Totuși, Erdogan a adăugat că, dacă cele două țări nordice își vor încălca promisiunile, parlamentul turc ar putea refuza să ratifice acordul încheiat marți. Aderarea la NATO trebuie să fie aprobată în mod oficial de toate cele 30 de state membre, ceea ce conferă fiecăruia un drept de blocaj.
„Această afacere nu va funcționa dacă nu o aprobăm în parlament”, a spus Erdogan. „În primul rând, Suedia și Finlanda trebuie să își îndeplinească îndatoririle, iar acestea sunt deja în text… Dar dacă nu le îndeplinesc, atunci, bineînțeles, nu avem cum să o trimitem în parlamentul nostru.”
Suedia trebuie să extrădeze peste 70 de teroriști
Președintele Turciei a mai spus că Suedia a promis să extrădeze 73 de „teroriști” în Turcia și să ia măsuri drastice împotriva finanțării și activităților de recrutare ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – inclus pe lista grupurilor teroriste de către SUA și UE – și ale grupurilor conexe. Turcia consideră că Unitățile de protecție a poporului kurd sirian (YPG) reprezintă o extensie a PKK.
Textul memorandumului nu stabilește un număr specific de extrădări. Acesta precizează că Finlanda și Suedia vor soluționa „cererile de deportare sau de extrădare a suspecților de terorism aflate în curs de soluționare, în mod rapid și complet, ținând cont de informațiile, dovezile și informațiile furnizate” de Turcia, în conformitate cu Convenția europeană privind extrădarea.