Potrivit legii din România, grătarele în aer liber se pot organiza doar în zone special amenajate și dotate cu utilități necesare acestei activități. Mai mult, cei care lasă gunoaie și tulbură liniștea publică pot fi sancționați cu amenzi usturătoare.
Condițiile în care oamenii se pot bucura de un grătar sunt menționat în Legea nr. 54/2012, care vizează desfășurarea activităților de picnic. Aceasta este cunoscută sub denumirea de „legea grătarelor” și se aplică din martie 2012.
Oamenii trebuie să fie foarte atenți atunci când merg la grătar
„Activitatea de picnic este definită activitatea de recreere desfășurată pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de băuturi și/sau alimente și, după caz, aprinderea sau nu a focului”, arată legea respectivă.
Astfel, această lege arată că picnicul sau grătarul trebuie să fie o experiență civilizată și o activitate prin care oamenii trebuie să dovedească responsabilitate față de natură.
„Prin adoptarea acestei legi, se urmărește prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvata a activităților de picnic”, au explicat inițiatorii măsurii la momentul apariției legii.
În acest context, picnicurile sau grătarul trebuie să se desfășoare doar în locuri special amenajate, aflate în administrare publică sau privată. Totodată, spațiile de picnic trebuie să cuprindă zone speciale pentru aprinderea focului.
De asemenea, în acele locuri trebuie să existe containere destinate colectării selective a deșeurilor și marcate corespunzător zonele destinate parcării autovehiculelor.
Cei care nu respectă legea riscă să fie sancționați cu amendă de până la 5.000 de lei
Actul normativ arată că persoane care iau parte la picnicuri au obligația de a arunca gunoaiele selectiv în locuri special amenajate. În cazul în care nu respectă acest lucru, riscă să fie sancționați cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.
Mai mult, focul va fi aprins doar în locurile special amenajate și nu se va lăsa nesupravegheat, amenda aplicată pentru nerespectarea acestor obligații se ridică la 5.000 de lei.
O amendă cuprinsă între 300 și 3.000 de lei este prevăzută și pentru cei care nu păstrează liniștea în locurile destinate picnicurilor, dar și pentru cei care aruncă pe jos mucuri de țigară.