Carne de porc și șorici în bagaje. Cum poți trece vama în Germania
După sărbători, mulți români se îmbarcă în avioane sau autocare cu bagaje pline de bucate tradiționale, dorind să ducă peste granițe gustul autentic de acasă. Totuși, trecerea granițelor cu produse alimentare vine cu reguli stricte, iar permisivitatea depinde de câțiva factori esențiali. În primul rând, regulile variază în funcție de natura produsului: dacă acesta este de origine animală sau non-animală. În al doilea rând, contează dacă proveniți dintr-o țară membră a Uniunii Europene (UE) sau dintr-un stat din afara acesteia.
Carne de porc și șorici în bagaje
După Crăciunul petrecut în țară, românii care lucrează în străinătate iau cu ei peste hotare o varietate de produse alimentare care să le mai aline dorul de țară. Produsele sunt transportate de regulă fie în mașina proprie, fie în mijloacele de transport în comun.
Însă, în ultimii ani, tot mai multe companii de transport terestre sau aeriene sunt nemulțumite de această practică, deoarece primesc numeroase reclamații de la alți clienți. Aceștia au susținut că s-au trezit cu bagajele distruse din cauza cărnii de porc care s-a dezghețat. Mai mult, reprezentanții companiilor spun că, de cele mai multe ori, din cauza cărnii dezghețate și a căldurii, oamenii s-au plâns de un miros extrem de neplăcut în timpul călătoriilor.
La începutul acestui an, reprezentanții unei companii aeriene s-au săturat de persoanele care transportă carne de porc și șorici în bagaje. Pasagerii au primit un e-mail prin care erau informați că transportul aerian al acestor alimente este strict interzis.
„Vă rugăm să rețineți că transportul aerian al produselor de origine animală, cum ar fi carnea sau pielea acestora, către Regatul Unit este strict interzis. Vă mulțumim pentru cooperare și vă așteptăm la bord!”, au transmis reprezentanții Wizz Air.
Cu ce produse alimentare puteți intra în Germania
Călătorii din Uniunea Europeană însă pot aborda totul puțin mai relaxați. Reguli stricte se aplică laptelui, brânzei, cărnii și mezelurilor care nu provin din statele membre UE. Motivul pentru aceasta este prevenirea răspândirii epidemiei. Potrivit autorităţilor, astfel de bunuri trebuie verificate în prealabil de către medicii veterinari. În plus, sunt necesare certificate de sănătate și un document de însoțire valabil. În cazul în care călătoriți în Uniunea Europeană, puteți transporta produse alimentare fără probleme atâta timp cât sunt destinate consumului propriu.