Viorica Dăncilă află astăzi dacă își va strânge bagajele de la Palatul Victoria. Parlametentarii vor supune la vot moţiunea de cenzură semnată de cei 173 de reprezentanți ai grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi.

În aceste momente au loc negocieri dure, mai ales că Opoziția mai are nevoie doar de câteva voturi pentru a dărâma Guvernul.

Până acum, partidul lui Victor Ponta, a anunţat că va vota în favoarea demersului, deşi parlamentarii Pro România nu au semnat moţiunea.

Opoziția se sprijină și pe voturile celor de la UDMR. „Am avut o discuţie şi câteva propuneri ale noastre au fost introduse în text. Sunt două lucruri mai importante, situaţia din Valea Uzului, aici e o abordare principială legată de acest subiect şi al doilea – pe care noi l-am pus în textul moţiunii de cenzură – ordonanţa de urgenţă pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene”, a anunțat Kelemen Hunor.

Ludovic Orban susține că şansele moţiunii de cenzură sunt mai mari decât la celelalte moţiuni de după decembrie 2016, susţinând că, până la acel moment, se putea baza pe 214 – 215 voturi, „nu foarte departe” de cele 233 necesare pentru a trece moţiunea, iar negocierile individuale vor continua „până în ultima zi”.

Cei de la PSD vor fi prezenți dar nu vor vota moțiunea. Totuși, Opoziția speră ca cei nemulțumiți de Dăncilă să sprijine acțiunea. Șansele însă mici pentru că dărâmarea Guvernului ar înseamna ieșirea de la guvernare a PSD, lucru deloc în avantajul social democraților.

Motiv pentru care, Orban ar fi început să facă presiunii la ALDE, pe care i-ar fi sunat pe tot parcursul zilelor trecute pentru a-i convinge să renunțe la Dăncilă.

Deși lupta pare destul de strânsă, sunt puține șanse ca moțiunea să treacă. Pentru a fi adoptată este nevoie de 233 de voturi favorabile. PNL, USR, PMP și Pro România au în acest moment 170 de voturi. Acestora li se adaugă UDMR, care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură. Sunt, așadar, încă 30 de voturi. Cu ajutorul celorlalți parlamentari neafiliați și cu reprezentanții minorităților naționale, se ajunge  la 226 de voturi. Sunt, așadar, necesare și voturi de la PSD și ALDE, lucru foarte puțin probabil.

 

 

 

 

 

De cealaltă parte, PSD are 208 parlamentari, iar ALDE – 31, în total fiind 239 de deputaţi şi senatori ai puterii. Mai sunt 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care ar putea fi atraşi, la negocieri, să voteze moţiunea, precum şi 5 parlamentari neafiliaţi.

 

*** În moţiunea de cenzură se arată că România are nevoie urgentă de un guvern cu o viziune proeuropeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare a ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene.

 

Semnatarii moţiunii de cenzură atrag atenţia că „viitorul guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze”.

 

„Votaţi pentru această moţiune, pentru că votul românilor nu poate fi ignorat de niciun politician din România! Haideţi ca de mâine să începem schimbarea în bine, să începem să construim, pentru că ţara are nevoie de un guvern competent şi de multă muncă în interesul tuturor!” – este îndemnul adresat de iniţiatorii moţiunii către colegii lor parlamentari.

 

Potrivit documentului, „sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa Justiţiei”.

 

„În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!”, se mai arată în moţiune.