Valoarea unciei de argint a depăşit, vineri, pragul de 21,35 dolari, atingând cel mai înalt nivel în ultimii treizeci de ani, datorită faptului că investitorii s-au îndreptat către o valoare mai accesibilă, după creşterea unciei de aur la un nou nivel record, transmite AFP.
La 8.20 GMT, uncia de argint a ajuns la valoarea de 21,38 dolari, depăşind pragul de 21,35 dolari înregistrat în martie 2008, şi aventurându-se către niveluri ce nu au mai fost atinse din septembrie 1980.
La aceeaşi oră, uncia de aur atingea un nou nivel istoric, de 1.298,35 dolari.
Cele două metale preţioase profită de pe urma deprecierii monedei americane, care face mai atractivă achiziţia în dolari de aur şi argint, de către investitorii care deţin alte monede.
Argintul, care are avantajul de a fi un metal preţios, dar şi de a fi utilizat în industrie, reprezintă pentru unii investitori o alternativă mai puţin costisitoare pentru aur.
Este timpul pentru investiţii? Ce spun experţii?
Preţul aurului ar putea creşte în continuare, după ce a atins un nou record în această săptămână, dar nu este o investiţie sigură, a declarat de curând miliardarul american George Soros.
„Cred că aurul se va menţine la nivelul actual. Există două situaţii extreme care pot conduce la o creştere a preţului aurului. Una este inflaţia, care nu există în economiile dezvoltate, iar a doua este riscul unei prăbuşiri a sistemului financiar mondial. Riscurile pentru sistemul financiar au fost reduse în ultima perioadă”, consideră şi economistul Nourile Roubini.
Pe de altă parte, Boris Cukon, gestionar al Funchs Invest Global Natural Resources Fund este de părere că preţul aurului se va dubla până în 2015. Opinia este împărtăşită şi de Bernard Busschaert, specialist în aur la Leleux Associated, care spune că, pe termen lung, preţul aurului va ajunge la 2.500 de dolari pe uncie.