Este strict interzis în România! Amenzile se ridică la 6.000 de lei

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Braşov a lansat un avertisment de ultim moment după ce mai mulți turiști au intrat sâmbătă cu două ATV-uri în Parcul Naţional „Piatra Craiului”. Aceștia au fost amendați de jandarmi, pe motiv că au circulat cu vehiculele într-o zonă protejată.

De asemenea, oamenii legii au atras atenția că valoarea totală a amenzilor aplicate sâmbătă pentru această contravenție s-a ridicat la 6.000 de lei.

„Jandarmii s-au deplasat spre zona «La Table» şi au identificat acolo mai multe persoane, cu două ATV-uri, faptă care contravine prevederilor legale. Astfel, persoanele au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în cuantum total de 4000 lei în conformitate cu prevederile Legii 407/2006 a vânătorii şi fondului cinegetic, pentru circulaţia în scop de agrement, cu mijloace auto în afara căilor de circulaţie publică în fondurile cinegetice, fără acordul gestionarului”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Braşov.

Trebuie menționat că aceasta nu a fost singura amendă acordată sâmbătă de jandarmi pentru această contravenție. Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Braşov, au fost date amenzi în valoare totală de 2.000 lei în altă zonă a parcului național.

Autovehiculele, motocicletele, ATV-urile și mopedele sunt interzise în fondul forestier național

Potrivit IPJ Sibiu, Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 1, prevede accesul public pedestru în pădure ca fiind permis pe răspunderea celui care intră, numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumuri forestiere și în păduri cu funcții de protecție predominant sociale.

Totodată, aceeași lege prevede, la alin. 1, indice 1 al art. 54, faptul că accesul public cu bicicleta este permis pe drumurile forestiere și poteci/trasee marcate și amenajate, pe răspunderea celui care intră, dar cu respectarea condițiilor stabilite de administratorul fondului forestier/proprietar, după caz.

Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 2, prevede interzicerea accesului public cu autovehicule/motociclete/ATV-uri/mopede în fondul forestier național, cu excepția activităților sportive, de recreere și turism, organizate numai cu acordul șefului ocolului silvic în cazul fondului forestier din proprietatea statului sau cu acordul proprietarului, dar cu avizul șefului ocolului silvic care asigură serviciile silvice proprietății forestiere private.

Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 3, prevede că, în cazul reprezentanților ONG-urilor care pătrund în fondul forestier național, indiferent sub ce pretext și care folosesc pentru deplasare autovehicule/motociclete/ATV-uri/mopede, accesul este permis doar în urma semnării unui protocol cu administratorul fondului forestier din proprietatea statului sau  a unui  protocol semnat cu proprietarului, dar cu avizul administratorului care asigură serviciile silvice proprietății forestiere private.