Este total interzis în România! Informația momentului pentru toți posesorii auto. Amenzile sunt uriașe

șofer, pemis auto, permis de conducere, carnet de șofer, carnet auto, amendă

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii care nu respectă această lege riscă să primească amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei, potrivit Codului Rutier 2023. Despre ce este vorba?

Mai precis, geamurile murdare ale maşinii le pot aduce șoferilor amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei, potrivit Codului Rutier 2023. Polițiștii vor fi atenți dacă mizeria de pe geam obstrucționează vizibilitatea.

Amenda rămâne la latitudinea polițistului rutier

Chiar și așa, amenda rămâne la latitudinea polițistului rutier, deoarece în lege nu este specificat cât de curat trebuie să fie geamul mașinii.

„Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita polițistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz”, a explicat Cosmin Andreica, din partea sindicatului Europol, pentru Playtech.

Codul Rutier din România a trecut prin mai multe modificări importante în ultimul an, iar unele dintre ele vizează sancțiuni suplimentare pentru șoferii care circulă pe drumurile publice.

Cum trebuie purtată corect centura de siguranță?

În altă ordine de idei, Tino Carrasco, directorul Educație Rutieră de la Ring Knustorp, cel mai mare și mai vechi circuit auto din Suedia, a explicat anterior cum trebuie purtată corect centura de siguranță.

Potrivit specialistului, centura de siguranță nu ar trebui niciodată purtată sub braț, întrucât poate duce la rănire, ci trebuie întinsă peste umăr.

Mulți oameni fac o greșeală periculoasă atunci când se află la volan

„Avem aici un simulator de accident. Ei bine, discutăm mult despre centură şi cum se ajustează corect pentru a te proteja. Capul ar trebui să apese pe tetieră pentru a proteja în situaţii de coliziune. Acesta este unul dintre cele mai comune lucruri pe care le neglijăm în Suedia.

Mulţi oameni stau aşa de exemplu (n.red. aplecaţi). Centura nu ajută în astfel de situaţii. Centura purtată sub braţ este o altă problemă. Nici nu ajută şi poate duce şi la rănire. Scopul este ca centura să fie întinsă peste umăr. Aşa e corect! Şi să stai corect la volan. A sta corect într-o maşină este cel mai important. Dacă nu ai poziţia corectă la volan, nu eşti şofer, eşti pasager”, a explicat Tino Carrasco pentru DC News.

Ulterior, directorul Ring Knustorp a subliniat importanța tetierei atunci când ne aflăm la volan.