Se dau amenzi de până la 4.000 de lei! Este total interzis. Anunțul făcut azi, 15 decembrie
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează că este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii provenite de la aceștia în târgurile de animale sau în vecinătatea acestora, fără control sanitar-veterinar.
De asemenea, vânzare și cumpărarea porcilor vii din locurile neaprobate sanitar veterinar sunt și ele interzise.
Amenzile pot ajunge la 4.000 de lei
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor mai spune că persoanele care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei.
Instituția subliniază că sacrificarea porcului cât și consumarea acestuia în familie poate avea urmări grave dacă porcul nu a fost controlat sanitar veterinar. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor spune că dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă se poate ca oamenii și alte animale să se îmbolnăvească la rândul lor, subliniind că acest lucru se pedepsește prin lege.
De asemenea, instituția recomandă românilor să achiziționeze carnea de porc sau preparatele obținute din aceasta doar din locurile autorizate și supravegheate sanitar veterinar.
Carnea de porc se va scumpi din 2022
În ceea ce privește alimentele care ar urma să se scumpească, potrivit Antena 3, la carnea de porc, dacă în ultima lună, în medie, preţul a crescut de la 16 la 19 lei pe kilogram, de la anul am putea plăti 22 până la 25 de lei pe kilogram.
Totodată, pâinea, alimentul nelipsit de pe masa românilor, ar întregistra și ea o creștere. După ce de la un leu a ajuns la doi lei, în 2022 vom putea vorbi despre suma de 3 lei pentru o singură pâine.
În același timp, prețurile la produsele lactate vor exploda și ele. Dacă în 2021, acestea au crescut cu o medie de 5 procente astfel încât litrul de lapte de la un preţ mediu de 3,5 lei a crescut la aproape 3,7 lei, este posibil ca acesta să depășească prețul de 4 lei de anul viitor.
De menționat este faptul că toată această explozie de prețuri reprezintă, de fapt, efectul. Astfel, producţia de cereale va scădea cu 30%, și asta din cauza suspendării activităţii Azomureş, fabrică ce furnizează 50% din îngrăşămintele folosite în agricultura românească.