A început postul Adormirii Maicii Domnului, 1-15 august
Este cel de-al treilea mare post din an, după Postul Paştelui şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Postul Adormirii Maicii Domnului ţine două săptămânia, până pe 15 august.
Pe 15 august se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.
Ce tradiţii trebuie respectate în această perioadă de către toţi românii?
În timpul postului, sunt oprite nunţile şi serbarea zilelor onomastice, fiindcă acestea se serbează în general cu petreceri şi veselie, care nu cadrează cu atmosfera de smerenie, de sobrietate şi pocăinţă, specifică zilelor de post.
De Sfânta Maria, tradiţia ne învaţă că este bine să culegem flori şi să le aşezăm la icoana Preacuratei, acestea fiind considerate bune de leac.
Dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, tradiţia spune că vom avea parte de o toamnă lungă.
Tot atunci, gospodinele aduc fructe la biserică, pe care preoţii le slujesc şi apoi ele sunt date de pomană pentru sufletul celor adormiţi.
Tot de Sfânta Maria, ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznicii pentru acestea.
Tradiţia populară mai spune că bărbaţii trebuie să schimbe pălăria cu căciula, pentru că vremea începe să se răcească. Cei care mai purtau pălărie după data de 15 august erau ironizaţi în popor.
Mai mult, este total interzis scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb, dar şi dormitul pe prispă.
Data de 15 august mai reprezenta, în satul tradiţional românesc, începutul sezonului nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Tot după Sfânta Maria începeau să se organizeze şi târgurile de toamnă.
Care este specificul postului Adormirii Maicii Domnului?
Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.
Pe parcursul acestor două săptămâni suntem chemați să intensificăm rugăciunile noastre către Maica Domnului și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, potrivit Doxologia.ro.
În acest sens, Biserica ne recomandă să citim Paraclisul Maicii Domnului, în cadrul căruia o numim „folositoare și acoperământ”, „comoară de tămăduiri”, „rugătoare caldă și zid nebiruit” sau „păzitoare a creștinilor”. Ne punem nădejdea, așadar, în ocrotirea și ajutorul ei și nădăjduim că rugăciunea ei folositoare către Mântuitorul să ne ajute în necazurile și neputințele vieții noastre.