O nouă escrocherie prin e-mail
Escrocii de pe internet folosesc o nouă schemă prin care încearcă să păcălească utilizatorii obișnuiți cu e-mail-uri care pretind că PC-urile lor sunt în pericol. Noua alertă a fost emisă de cei de la Action Fraud după ce mii de persoane din Marea Britanie au raportat că au fost vizate de aceste noi e-mailuri false.
Mesajele, care inundă căsuțele poștale începând de luna trecută, sugerează că software-ul antivirus a expirat și că este nevoie de măsuri urgente pentru a se asigura că datele personale rămân în siguranță.
Pentru ca lucrurile să pară și mai reale, mesajele sugerează că au fost trimise de către McAfee, o cunoscută firmă de soluții de securitate.
„Atenție la aceste e-mailuri FALSE ale McAfee”, a declarat Action Fraud într-o postare pe X, potrivit Mirror.
Dacă primiți ceva de la McAfee care sugerează că trebuie să luați măsuri pentru a vă menține abonamentul, trebuie să fiți în alertă înainte de a da clic pe orice link.
Mii de cazuri au fost semnalate din aprilie și până acum
Action Fraud a primit 4.531 de rapoarte de la 1 aprilie 2024 referitoare la e-mail-uri false care pretind a fi de la McAfee.
„E-mailurile afirmă că respectivul computer «ar putea fi în pericol» din cauza «virușilor și a altor programe malware» dacă nu își reînnoiește abonamentul antivirus. Link-urile din e-mailuri duc la site-uri de phishing care sunt concepute pentru a fura informații personale și financiare”, spune sursa citată.
Deși majoritatea furnizorilor, cum ar fi Gmail și Yahoo, au un sistem foarte bun de detectare a spam-ului, unele mesaje pot scăpa, motiv pentru care este vital să rămâneți în alertă.
Aveți grijă la datele personale pe care le transmiteți
McAfee are o întreagă pagină web dedicată problemelor legate de escrocherii. „Infractorii cibernetici țintesc persoanele fizice prin intermediul unor e-mail-uri false care par a fi trimise de o companie stabilită și legitimă, a explicat McAfee.
Există și alte sfaturi destul de simple pentru a fi în siguranță. Nu folosiți numere sau adrese în mesaj. Banca dumneavoastră (sau orice altă sursă oficială) nu vă va cere niciodată să furnizați informațiile cardului bancar sau alte date personale prin e-mail.
Așadar, supravegheați căsuța de e-mail și fiți atenți înainte de a răspunde sau de a crede ceea ce conține mesajul.