Legea din România arată că orele de liniște sunt perioadele în care oamenii nu au voie să-și deranjeze vecinii cu zgomote puternice, indiferent că este vorba despre muzică, o bormașină sau orice altceva.

Orele de liniște sunt cuprinse în intervalele 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Zgomotele produse în aceste intervale orare se sancționează cu o amendă.

Se dau amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei

Potrivit legii din România, persoanele care nu respectă aceste ore de liniște riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Simultan, amenzile sunt mai mari în cazul contravențiilor repetate.

Dacă fapta se repetă la 24 de ore de la săvârșirea primei fapte, amenzile cresc, putând ajunge până la 3.000 de lei. Trebuie menționat că nu se face diferența între orele de liniște din cursul săptămânii și cele din weekend, conform legii 61/1991.

Este pedepsită prin lege și folosirea constantă a bormașinii, fără motiv întemeiat. Este vorba despre cei care lucrează constant la diverse proiecte sau construiesc mobilier acasă, pentru alți clienți.

Potrivit legii, constituie contravenție „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. În acest caz, amenda este mai mică, fiind cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Oamenii care nu respectă această lege riscă să fie sancționați

În altă ordine de idei, românii sunt obligați prin lege să facă curățenie în grădina blocului. Atenție! Legislația îi obligă pe toți proprietarii de apartamente să participe la curățenia spațiilor din jurul blocului. În caz contrar, vor fi sancționați cu amenzi de 40 lei.

Președintele unei asociații de locatari din București este dezamăgit de faptul că oamenii uită, uneori, că locuiesc într-o comunitate care trebuie menținută mereu curată.

„Noi nu putem face decât să strângem de pe iarbă sau din grădină resturile sau gunoaiele. Unii locatari nu păstrează curăţenia, îşi aruncă chiştoacele de ţigări pe geam, aruncă hârtii pe geam, toată treaba porneşte de la civilizaţia locatarului”, a explicat acel om, potrivit ObservatorNews.

În zonele rezidențiale, însă, nu se ocupă oamenii de curățenia din jurul blocului, ci firmele specializate.

„Evident că plătim pentru asta. Curăţenia merge undeva până la 80 de lei. Avem o echipă care se ocupă de asta, o firmă separată şi plata e mai mică, costurile sunt mai mici iarna, undeva pe la 10 lei şi vara undeva pe la 20 de lei”, a declarat reprezentantul unui complex rezidenţial din Capitală.