Dispozitivele antiradar sunt interzise în Germania din 2020 și nu se limitează doar la sancționarea șoferilor găsiți vinovați. Legea impune amenzi și atunci când pasagerii din acel vehicul utilizează astfel de sisteme.
În Germania, se dă amendă pentru detectoare
Majoritatea sistemelor de detectare a radarelor de viteză sunt disponibile ca dispozitive. Ele pot fi integrate în aplicații de navigare inteligentă, cum ar fi Waze. Prin urmare, este ușor pentru un șofer să ocolească interdicția utilizând serviciile instalate pe telefonul mobil al unui pasager.
O nouă hotărâre pune capăt în mod clar acestei posibilități! Pasagerii nu mai au voie să folosească dispozitivele antiradar în timp ce sunt într-un vehicul aflat în circulație. Acest lucru a fost decis de Tribunalul Regional Superior din Karlsruhe într-o nouă hotărâre (Az. 2 ORbs 35 Ss 9/23) prin care se respinge plângerea unui șofer în vârstă de 64 de ani.
În 2022, în timpul unei verificări în trafic, polițiștii germani au descoperit o aplicație antiradar pe telefonul mobil al pasagerului din autoturismul șoferului. Judecătoria din Heidelberg l-a condamnat în cele din urmă pe șofer la o amendă de 100 de euro.
Șoferul nu a vrut să plătească amenda, iar instanța din Karlsruhe a decis că pedeapsa este legală. Pentru că regulile de circulație rutieră nu numai că interzic unui șofer să folosească sisteme cu avertismente antiradar, ci este interzis și ca un astfel de sistem să ruleze activ pe telefonul mobil al altui ocupant al vehiculului.
Dispozitivele antiradar sunt foarte populare în Germania
Potrivit unui sondaj, 49% dintre șoferii germani folosesc detectoare radar, în ciuda interdicției.
Aproximativ un sfert (27 la sută) folosesc aplicații de avertizare pentru radar de viteză pe smartphone-urile lor, 14 la sută folosesc un dispozitiv special de avertizare radar și 13 la sută au camerele de viteză afișate de sistemul lor de navigație.
De altfel, în Germania există diferențe regionale clare în ceea ce privește încălcările de viteză.
Cu toate acestea, o treime (36 la sută) utilizează detectorul de camere de viteză în fiecare călătorie.
Aproximativ jumătate (46 la sută) dintre cei care folosesc tehnologia relevantă au evitat deja amenzi de trafic, ca urmare a detectoarelor.
Cu toate acestea, ar trebui să vă gândiți de două ori să vă luați detectorul de radar cu dvs. în străinătate: cel puțin în multe țări europene, purtarea acestuia este deja interzisă – iar sancțiunile pot fi de multe ori mai mari decât în Germania.