Ministrul Sănătății a atras din nou atenția asupra comprimatelor de iodură de potasiu. Alexandru Rafila a spus clar că aceste pastile nu trebuie administrate necontrolat, ci doar în cazul unui atac nuclear, altfel pot avea efecte negative.

„Odată cu începutul conflictului din Ucraina, lumea și-a adus aminte de situația din 1986 de la Cernobîl şi a existat o mare agitație în rândul populație referitor la procurarea de produse care conțin iod. Eu atunci am verificat care este situația la nivelul Ministerului și am constatat că există o cantitate mică, în jur de 300 de mii de comprimate. Decizia Guvernului a fost de a reface rapid rezerva de comprimate.

Am declarat de la început că aceste pastile nu trebuie autoadministrate. Dorința de a se administra tot felul de lucruri care crezi că te protejează este destul de des întâlnită”, a spus ministrul la România TV.

Oamenii trebuie să știe despre ce e vorba

Acesta spune că pastilele nu vor fi distribuite populației fără o campanie de informare pentru ca românii să știe în ce condiții trebuie luate.

„Odată cu distribuția acestor pastile până la nivelul DSP a trebuie să demarăm 2 proceduri: prima este legată de o campanie de informare. Oamenii trebuie să știe despre ce e vorba. Nu trebuie să luăm astfel de produse decât atunci când e necesar.

Nu are rost să iei aiurea, preventiv, o substanță care dacă o iei necontrolat poate să producă efecte adverse. Mai mult, cantitatea pe care o iei trebuie să fie cea recomandată, nu alta, pentru că poate să aibă efecte negative.

Le dăm doar la persoanele care au maximum 40 de ani, ulterior nu sunt recomandate decât unor persoane care sunt expuse direct în zona de producere a unui astfel de incident. Utilitatea acestor pastile este în primele 6 ore, maxim 12 ore de la expunere”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Campanie de informare demarată de ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia publicului, începând de miercuri, un call-center unde specialiştii vor răspunde întrebărilor legate de pastilele de iodură de potasiu utilizate în cazul unui incident nuclear care ar genera creşterea nivelului de radiaţii.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, call-center-ul poate fi accesat la numărul de telefon 021/317.40.06 de luni până joi între orele 8,30-16,30 şi vineri între 8,30-14,30.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a elaborat Ghidul de Informare Generală, cu informaţii despre condiţiile de administrare a iodurii de potasiu de 65 mg, dozele recomandate, cum şi când se instituie tratamentul. Ghidul este postat pe pagina www.ms.ro.

În plus, ministerul Sănătăţii anunţă că a demarat campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.

„Avem deja primele imagini care vor fi distribuite în diversele canale de comunicare mass-media în ceea ce priveşte iodura de potasiu. (…) Sunt foarte scurte, uşor de înţeles”, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.