Pericolul este mult mai mare

Pilotul de raliuri Titi Aur și comisarul șef Bogdan Oproiu au lansat un avertisment în ceea ce privește un obicei prost al șoferilor, dar și al pasagerilor. Ei spun că prostul obicei de a prinde centura de siguranță prin spatele scaunului poate fi fatală, chiar și la viteze foarte mici.

„Marea problemă cu centura pusă prin spate este că nu se învață asta de la școala de șoferi. Centura are un cartuș pirotehnic. În momentul în care ai un impact cartușul pirotehnic, adică ai un senzor inerțial care îi spune sistemului vezi că mașina s-a oprit mai repede decât orice frânare, ceea ce înseamnă că s-a lovit în ceva, atunci se declanșează airbag-ul sau airbag-urile și se declanșează și cartușul pirotehnic de la centură. Ce face cartușul pirotehnic? Ăla explodează și de strânge în scaun, te ține strâns în scaun.

Dacă tu ai centura prinsă prin spate, centura este practic încovoiată, este ca o praștie, ca o catapultă. Practic tu stai pe centură și în cazul unui impact, pe lângă faptul că pleci tu în față din inerție și dai cu pieptul în volan sau te aruncă prin geam, se mai întinde și acea centură când explodează și te aruncă. La 20-30 de kilometri pe oră dacă te oprești brusc te poate omorî, te dă cu pieptul în volan pentru că te împinge, adică cel care face asta nu știe că punând centura prin spate nu doar că nu te va proteja, îl va împinge foarte tare în cazul unui impact, adică pericolul este mult-mult mai mare, mai bine nu o pui deloc”, a declarat Titi Aur, potrivit DC News.

O practică des întâlnită în trafic

De asemenea, Titi Aur a vorbit și despre acele dispozitive care mulți șoferi sau pasageri le pun în locul de prindere al centurii de siguranță. În privința acestora, el spune că nu sunt la fel de periculoase, dar în continuare cel care le folosește se expune la pericol în caz de accident.

„Mai sunt acele dispozitive pe care le pun și doar acoperă gaura, nu sunt atât de periculoasă, că nu porți centură, dar sunt altele mai periculoase, alea pe care le pui și pe urmă pui centura în ăla. De fapt, dispozitivul acela care e prins acolo nu are niciun efect. Tu zici că ai pus centura, că intermediarul ăla stă mereu și tu pui din când în când centura. De fapt, tăblița aia, în cazul unui impact, nu ține nimic, nu face nimic, moartea la colț costă 5 lei să o cumperi.

Deci omul nefiind instruit el nu știe că se pune în pericol, el crede că păcălește polițistul, ca să nu mai spunem de varianta în care tata și mama sunt legați în față și copilul liber în spate, ceea ce înseamnă că este doar de frica polițistului, să nu le ia carnetul, pentru că unul care e conștient că este în pericol, eu nu cred că există o familie care să nu-și iubească copilul, nu cred că e asta, motivul este lipsa de educație”, a explicat Titi Aur.

Comisarul-șef Oproiu a adus aminte că toate persoanele aflate într-o mașină sunt obligate să poarte centură de siguranță în cazul se află pe un loc dotat cu centură de siguranță. În cazul nerespectării acestei reguli, pasagerul poate fi amendat că nu a purtat centura de siguranță, nu doar șoferul autoturismului.