Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat trage un semnal de alarmă referitor la persoanele care nu s-au vaccinat anti-covid, dar declară că au fost imunizate. Se anunță mai multe verificări, acesta subliind că ele sunt un pericol pentru cei din jurul lor.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, trage un semnal de alarmă. Acesta a amintit de regulile de sănătate publică care sunt aplicate în special în birouri, unde angajații sunt vaccinați și stau fără mască.
Potrivit acestuia, sunt locuri în care anumite persoane susțin că s-au imunizat, medicii, dar și angajatorii fiind induși în eroare. Mai exact, în cazul în care o persoană este infectată cu noul coronavirus, medicul trebuie să știe de la început că aceasta nu a fost imunizată pentru a știi ce are de făcut.
“În condiţia în care noi avem anumite reguli de sănătate publică, de exemplu, în birou dacă toată lumea e vaccinată până la zece persoane se poate sta fără mască, sunt anumite zone în care poţi să accesezi şi să spui ”Sunt vaccinat” plus inducerea în eroare a medicului, dacă te îmbolnăveşti medicul poate altfel abordează o persoană care ştie că e vaccinată decât o persoană care ştie de la început că nu este vaccinată”, a spus șeful DSU.
Totodată, el a mai adăugat că persoanele nevaccinate sunt un pericol pentru ceilalți, atunci când folosesc astfel de metode, iar această situație trebuie remediată cât mai repede.
”Deci este periculos şi pentru ceilalţi, şi pentru persoanele care folosesc astfel de metode. Trebuie soluţionate cât mai repede şi atragem atenţia pacienţilor sau posibililor pacienţi persoane nevaccinate să nu recurgă la astfel de situaţii. E mai uşor să spună că nu sunt vaccinat şi asta este, iar acolo unde trebuie, să se testeze”, a transmis Arafat.
MAI caută să identifice persoanele cu certificate de vaccinare false
De cealaltă parte, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat luni, că reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne lucrează pentru a identifica o persoană care a încercat să vândă un certificat fals de vaccinare prin intermediul unei reţele sociale.
Potrivit acestuia, falsificarea cerfiicatului de vaccinare evoluează foarte mult în România, iar autoritățile vor interveni pentru a rezola problemle de acest fel.
“Suntem atenţi la aceste noi infracţiuni care apar pe plaja infracţională din România, nu am mai avut astfel de situaţii, acolo este o anchetă în curs. Cu siguranţă specialişti noştri lucrează ca în cel mai scurt timp să-l identificăm pe cel care a încercat şi nu a reuşit din fericire să vândă acel certificat de vaccinare fals.
Infractorii şi infracţionalitatea evoluează foarte mult, în pandemie am văzut cu ce ne-am confruntat, cu siguranţă vor mai apărea astfel de situaţii, dar ori de câte ori sunt astfel de semnale, intervenim prompt, avem în lucru şi alte activităţi despre care vom vorbi atunci când vom avea primele rezultate. Cunosc situaţia şi mi-am propus împreună cu structurile MAI să o soluţionăm cât mai repede posibil, să-l identificăm pe autor”, a afirmat Bode.