Ministrul Sănătății a venit cu mai multe precizări în ceea ce privește modul de administrare al iodurii de potasiu. Declarațiile lui Alexandru Rafila în contextul în care unii oameni ar putea avea tendința să ia acest medicament înainte de momentul când chiar trebuie luat.
Cum se administrează iodura de potasiu? Alexandru Rafila vine cu noi precizări. NU se ia preventiv
Declarațiile inițiale referitoare la pastilele de iod ale lui Alexandru Rafila au speriat oamenii, iar unii dintre ei au dat năvală la medicii de familie pentru a intra în posesia acestora. Ba mai mult decât atât, unii au fost tentați să le ia, însă ministrul Sănătății spune că aceste pastile trebuie luate doar într-un anumit context.
Așadar, ministrul Sănătății a declarat miercuri seara, la Antena 3, că iodura de potasiu nu se eliberează fără prescripție medicală și că aceste pastile NU se iau preventiv.
“Am făcut o campanie susţinută care a ţinut trei luni la tv în general în care este foarte clar menţionat că acest produs nu trebuie luat preventiv şi se ia doar în momentul în care există un anunţ al autorităţilor care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major. A doua chestiune pentru care noi am insistat şi din cauza asta unii s-au supărat, dar este un element de responsabilitate, este faptul că aceste pastile nu se eliberează fără prescripţie de la medicul de familie.
Dacă cineva are o prescripţie de la medicul de familie nu mai obţine de la medicul de familie o a doua prescripţie aceeaşi persoană. Prezentarea la farmacie fără prescripţie face imposibilă eliberarea pastilelor de iod. Nu trebuie luate preventiv, iar eliberarea ţine de farmacie, farmaciştii ştiu foarte bine că medicamentele care se pot elibera numai pe bază de prescripţie, inclusiv iodura de potasiu, trebuie eliberate ca atare, când omul vine cu o reţetă care este reţinută de farmacist în momentul eliberării”, a anunțat Alexandru Rafila.
Modalitatea prin care românii vor intra în posesia iodurii de potasiu
Tot la Antena 3, șeful de la Sănătate a spus cum por românii să intre în posesia iodurii de potasiu.
“Fiecare persoană cu vârsta până la 40 de ani se prezintă la medicul de familie unde este cunoscut pentru că fiecare medic de familie îşi cunoaşte pacienţii de pe propria listă, primeşte sfatul, nu iei pastile decât atunci când ai nevoie de ea şi reţeta cu care se prezintă la una dintre cele 2.500 de farmacii care se află la dispoziţie”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.