Se pare că totuși acest lucru contează mai mult decât credem. Potrivit experților în sănătatea intestinului, a mânca aceleași alimente în fiecare zi nu este o idee prea bună, chiar dacă acestea sunt sănătoase, potrivit Wellandgood.
Dr. Will Bulsiewicz, medic gastroenterolog din Carolina de Sud, susține chiar că un consum cât mai variat de alimente (în special, alimente pe bază de plante) este cea mai bună alegere pe care o putem face în ceea ce privește sănătatea intestinală.
„Cel mai mare predictor al unui microbiom intestinal sănătos este diversitatea plantelor din dietă”, afirmă el.
Un consum al acelorași alimente afectează intestinul
La rândul său, Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra, a observat că un consum al acelorași alimente, în fiecare zi, afectează intestinul. Observațiile sale au venit după ce și-a supus propriul fiu unui experiment, punându-l să mănânce doar produse de la McDonald’s, timp de 10 zile.
„Experimentul a avut loc în 2015 și chiar și acum, organismul lui nu a revenit la diversitatea bacteriilor intestinale de dinainte de McDonald’s”, spune dr. Spector.
Ce se întâmplă dacă mâncăm aceleași alimente sănătoase
Se poate spune același lucru dacă „dieta cu aceleași alimente” implică doar alimente sănătoase? Daunele unei diete pe termen lung cu junk food sunt mai mult decât evidente. Dar de ce ar fi rău să mănâncăm același lucru în fiecare zi, dacă alimentele respective sunt bogate în nutrienți?
„Dacă mănânci aceeași salată de varză în fiecare zi, nu vei obține diversitatea microbiomului intestinal pe care ai avea-o dacă ai consuma salate diferite în fiecare zi, cum ar fi o salată de varză azi, una de roșii mâine și una de spanac poimâine”, spune dr. Spector.
Diversitatea bacteriilor intestinale scade riscul apariției unor boli grave
El subliniază că astfel putem atinge obiectivele nutriționale, dar am putea să facem pe plac și sănătății intestinale.
„Sănătatea nutrițională nu înseamnă doar numărarea nutrienților, ci este și despre hrănirea zecilor de mii de microbi din intestinul nostru”, spune dr. Spector.
La fel cum bacteriile intestinale scăzute cresc riscul de depresie și pot duce la boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer, dr. Spector spune că și reversul medaliei este adevărat. Pentru că o diversitate mai mare de bacterii intestinale scade riscul apariției unor boli grave.
„Un studiu științific care a analizat peste 11.000 de oameni a descoperit că pentru cea mai bună diversitate de bacterii intestinale este necesar consumul a 30 de tipuri diferite de plante pe săptămână”, spune dr. Spector.
Legumele, fructele, cerealele, semințele, nucile, fasolea, leguminoasele și ierburile sunt toate modalități de a ajunge acolo.