Tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia au escaladat în ultima perioadă, iar autoritățile iau în calcul toate scenariile posibile, inclusiv cele mai puțin optimiste. Pe acest fond, au apărut mai multe întrebări în spațiul public cu privire la o posibilă mobilizare a armatei pe teritoriul României.
Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război? Pedeapsa la care puțini se așteaptă
Legislația românească prevede ca cei care refuză încorporarea în caz de război să fie pedepsiți cu închisoarea, însă sunt necesare etape premergătoare, decise de către președinte.
Așadar, Codul Penal din 2009, care a intrat în vigoare în 2014, prevede ca refuzul unei persoane de a fi încorporată în armată să fie încadrată ca infracțiune.
”Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, arată art. 432 din Codul Penal.
Cu toate acestea, pentru aplicarea art. 432 este nevoie de o condiție specială – să fie război sau stare de asediu.
Starea de asediu se poate aplica în cazul unul conflict armat în care România este parte, pe teritoriul național, ea putând fi instituită de Președintele României prin decret, după cum arată o OUG a Guvernului din 1999.
„Starea de asediu sau starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.”
”Art. 14. – Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă trebuie să prevadă următoarele:
a) motivele care au impus instituirea stării;
b) zona în care se instituie;
c) perioada pentru care se instituie;
d) drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, în limitele prevederilor constituţionale şi ale art. 4 din prezenta ordonanţă de urgenţă;
Respingeri de neconstituţionalitate (1), Jurisprudenţă, Reviste (6)
e) autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora”
Legea prevede încorporarea pentru tineri
De asemenea, un ordin publicat în Monitorul Oficial în 2014, n baza legii de asediu din 2006, spune că, în caz de război, tinerii cu vârste între 20 și 35 de ani pot fi încorporați, dacă medicul de familie le-a făcut o evaluare.
Modelul de certificat medical este publicat în Monitorul Oficial și, după ce este completat de medic, acesta trebuie depus de persoana în cauză la „comisia locală de recrutare-încorporare constituită pe timpul stării de asediu, al mobilizării și a stării de război”.