Este total interzis să faci acest lucru! Riști să ajungi la închisoare. Tocmai au decis

Ordonanța de Urgență propusă de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și aprobată de Guvern prevede ca persoanele care incendiază sau îngroapă deșeuri să primească între 3 și 5 ani de închisoare. Acest lucru se va aplica din momentul în care legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

Tot miercuri a fost definită o altă lege referitoare la abandonarea deșeurilor. Aceasta nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări. Așadar, persoanele fizice care abandonează deșeurile vor primi o amendă cuprinsă între 10.000 și  20.000 lei, iar persoanele juridice vor fi amendate cu o sumă între 50.000 și 70.000 de lei.

Amenzile pentru arderea miriștilor a fost majorată

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că amenzile pentru arderea miriştilor au fost majorate. Așadar, persoanele fizice vor primi o amendă între 7.000 și 15.000 de lei, în timp ce persoanele juridice vor primi o amendă între 50.000 și 100.000 de lei.

„Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Într-un raport pe care l-am pregătit, informăm Ministerul Agriculturii, zilele acestea, cu privire la 10.000 de arderi simultane în ţară.

Au fost, la un moment dat, 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de mirişti, motiv pentru care acum câteva săptămâni bune, când am lansat în avizare ministerială acest proiect de ordonanţă de urgenţă, am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 de lei minimul şi 15.000 de lei maximul, iar pentru persoanele juridice amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei”, a declarat Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a explicat că prin aceste arderi de mirişti, unele în zone protejate, se poluează aerul şi se distruge habitatul unor specii.

„Am avut ieri exemplul Parcului Văcăreşti. Văzând ce s-a întâmplat acolo şi văzând cât de mare este iresponsabilitatea cetăţenilor cred că amenzile trebuie să fie cât se poate de mari şi cât se poate de drastice.

În acelaşi timp, afectăm şi punem în pericol vegetaţia forestieră. De foarte multe ori, aceste incendii se extind spre zonele forestiere, spre fondul forestier şi, din păcate, anul acesta am avut tragedii. Am avut cazuri în care viaţa oamenilor a fost pusă în pericol.

Am avut chiar şi un deces şi au ars case, pensiuni, gospodării, anexe datorită acestor iresponsabilităţi şi datorită focurilor de mirişti, turbării, stuf în Delta Dunării, de exemplu”, a afirmat ministrul Mediului.

Ce mai prevede actul normativ?

OUG adoptată miercuri definește cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale (UAT, CJ, ADI) să poată expropria terenurile necesare pentru gestionarea integrată a deșeurilor.

De asemenea, pentru a se putea pune în aplicare aceste măsuri, Guvernul a aprobat o HG care prevede dotarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și a Gărzii Naționale de Mediu cu drone și autolaboratoare pentru măsurarea calității aerului.

Așadar, vor fi achiziționate 21 de sisteme integrate mobile de monitorizare a calităţii aerului, 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activăţilor de inspecţie şi control și o platformă online pentru managementul sistemelor aeropurtate.