Este total interzis să faci asta pe timp de caniculă. Greşeala făcută de mulţi români

Sursă: Dreamstime

Oamenii trebuie să aibă grijă sporită în perioadele cu temperaturi foarte ridicate. La ce trebuie să fie extrem de atenţi în aceste zile, pentru a evita problemele provocate de caniculă? Şefa UPU a Spitalului Universitar Bucureşti vine cu toate detaliile.

În această perioadă, în care temperaturile cresc tot mai mult, iar în marile oraşe canicula este resimţită şi mai puternic, românii trebuie să aibă grijă să se protejeze în mod adecvat în faţa efectelor acestor temperaturi ridicate.

Atenţie la ce ore ieşiţi din casă în perioadele de caniculă! Cât de multă apă ar trebui să bem?

Ar trebuie astfel evitată expunerea la soare şi la căldură, în special între orele 11:00 şi 17:00. Dacă este neapărat nevoie să iasă afară, oamenii ar trebui să aibă grijă să-şi acopere capul şi să poarte haine din materiale textile naturale, prin care pielea să poată respira şi să elimine din căldura corporală.

Dr. Silvia Nica, șef la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Universitar București, spune că este necesară şi o bună hidratare în această perioadă, cel puţin 2,5 litri de apă pentru o perioadă de 24 de ore.

Pericol pentru cei care folosesc aerul condiţionat

Un sfat foarte important îi priveşte pe românii care folosesc aerul condiţionat acasă sau la muncă şi apoi ies afară.

„E bine să evităm să ieșim din incinte cu aer condiționat direct la aerul de afară, care este foarte cald, pentru că diferența de temperatură este una foarte mare.

Și, în orice caz, în locuințele noastre să ne setăm aerele condiționate la niște temperaturi nu foarte… cu o diferență nu foarte mare față de temperatura de afară, adică un 24-25 de grade ar fi suficient pentru aerul condiționat pentru a nu impacta organismul atunci când ieșim”, a mai precizat medicul Silvia Nica, potrivit stirileprotv.ro.

Evitaţi acest tip de alimente, dar şi lichidele foarte reci sau băuturile alcoolice

Este important de ştiut că şi alimentaţia trebuie adaptată vremii caniculare. Oamenii ar trebui să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete şi să evite alimente foarte calorigene, cum ar fi carnea sau preparatele gătite.

„Încercăm să mâncăm produse cât mai naturale și mai simple, pentru că și organismul le va digera mai ușor”, a explicat şefa UPU a Spitalului Universitar Bucureşti.

Este foarte important ca lichidele să nu fie consumate reci sau cu gheaţă în această perioadă. În plus, şi alcoolul ar trebui evitat pe caniculă.

„Este contraindicat să consumăm lichide foarte reci pentru că sigur că mucoasa faringiană va avea de suferit, vom răguși imediat și această răgușeală se poate transforma ulterior într-o afecțiune care să ne creeze probleme de sănătate.

Consumăm lichide, dar nu alcool, bineînțeles. Dar dacă simțim nu neapărat nevoie de alcool, este contraindicat să se consume băuturi spirtoase”, a transmis medicul Silvia Nica.