Am devenit tot mai dependenți de mâncarea nesănătoasă și adeseori nu știm cât de nocivă poate fi pentru organism. Majoritatea alimentelor care ne pun sănătatea în pericol se găsesc pe orice raft din magazinele de astăzi. Este posibil ca unele dintre produsele pe care le-ați consumat să nu fie atât de bune pe cât credeați, iar cele care se găsesc pe lista de mai jos ar putea chiar să vă surprindă.
Un site american a întocmit o listă cu astfel de alimente nesănătoase pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm cu moderație.
1. Mix de fructe uscate și alune
Oamenii trebuie să fie conștienți pe ce fel de mix-uri de fructe uscate își cheltuiesc banii. Unele soiuri includ produse care conțin mai mult zahăr și chiar conservanți care pot fi nocivi. A consuma astfel de mix-uri este o modalitate rapidă de a crește aportul de zahăr din organism fără să ne dăm seama.
2. Băuturile energizante
Este șocant să vedem o băutură atât de populară, consumată mai ales de sportivi, în fruntea acestei liste. Dacă unele funcționează bine pentru a aduce electroliți în organism, pot fi în același timp și o bombă de zahăr. O singură sticlă conține 160 de miligrame sodiu și 21 de grame de zahăr.
3. Siropul de agave
Acest îndulcitor din plante este de obicei comercializat ca fiind varianta sănătoasă, deoarece nu afectează nivelul zahărului din sânge, așa cum o face zahărul procesat. Cu toate acestea, siropul de agave este foarte bogat în fructoză. Consumul excesiv de fructoză poate contribui la rezistența la insulină, boli de inimă și diabet de tip 2, potrivit Healthline. Excesul de agave va face ca ficatul să înceapă să transforme tot acest exces de fructoză în grăsimi.
4. Fructe uscate
Este posibil ca ceva derivat din fructe să fie rău? „Experții spun că fructele uscate pot conține, de fapt, mai multe fibre, vitamine și minerale decât fructele proaspete, dar tind să fie și bogate în zahăr. De exemplu, o pungă de stafide conține 18 grame de zahăr.
5. Burgerii fără carne
Iată o veste proastă pentru vegetarieni și vegani. Înlocuitorii de carne nu înseamnă că sunt mai buni decât carnea adevărată. Un burger fără carne conține 230 de calorii, 14 grame grăsime și 390 miligrame sodiu. Prin comparație, o chiflă cu bugerer de vită conține 155 de calorii, 6,8 grame grăsime și 61 miligrame sodiu.
6. Chipsurile de orez
Aceste gustări ușoare și pufoase au un conținut scăzut de calorii, dar sunt foarte bogate în carbohidrați și sărace în fibre, ceea ce înseamnă că nu au aproape nicio valoare nutritivă.
7. Conservele de fasole
Fasolea este bogată în proteine și fibre, dar fasolea la conservă conține cantități inutile de zahăr, sare și alți aditivi. Multe din cutiile în care este vândută fasolea au în compoziția lor substanța chimică numită bisfenol A (BPA), care poate ajunge în alimente. Unele cercetări sugerează că BPA oate crește riscul de obezitate și chiar reduce fertilitatea.
8. Iaurturile slabe
Iaurtul poate fi foarte sănătos. Totuși, cele pe care le găsim în magazine sunt slabe în grăsimi, dar cu mult zahăr pentru a compensa gustul care provine din grăsimi.
Multe iaurturi nu au bacteria probiotică, ceea ce înseamnă un minus pentru sănătatea noastră.