Este total interzis să mănânci carne de miel. Cine sunt cei care nu au voie să o consume deloc

Sursa: Dreamstime

Se apropie Paștele, iar carnea de miel este alimentul vedetă. Pe de altă parte, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la reacțiile adverse pe care acest tip de carne le poate provoca în cazul anumitor persoane.

Gheorghe Mencinicopschi a vorbit despre carnea de miel, dar și despre ce probleme de sănătate poate cauza aceasta. Mai exact, sunt persoane care nu ar trebui să o consume deloc, iar altele să nu exagereze.

Deși carnea de miel este una destul de gustoasă, aceasta vine la pachet și cu o serie de contraindicații. Ea nu este recomandată în niciun caz persoanelor care suferă de afecțiuni la nivelul ficatului, rinichilor ori pancreasului.

Totodată, carnea de miel nu trebuie consumată nici de persoanele care se confruntă cu afecțiuni cardio-vasculare. Referitor la tipul de carne, Mencinicopschi susține mielul trebuie să aibă în jur de nu mai puțin de 14 kilograme. În cazul în care acesta este prea mic, are o cantitate prea mare de proteine de tip colagenic, care se digeră mult mai greu.

Ce reacții adverse poate genera carnea de miel

În ceea ce privește modul de preparare, carnea de miel este bine să fie preparată la cuptor, sau la grătar. Totodată, o altă opțiune este înnăbușirea acesteia. Pe de altă parte, în niciun caz carnea de miel nu trebuie să fie prăjită.

Specialistul recomandă și o ciorbă din carne de miel, care însă trebuie să fie acrită cu borș și trebuie să fie făcută din porțiuni de picioare și intestine.

Carnea de miel nu trebuie consumată nici cu cartofi, pâine sau mămăligă, în contextul în care va fi și mai greu de digerat, decât simplă. O alegere mai potrivită este o salată alături de carnea de miel.

„Indicat este să mâncăm miel făcut la cuptor. Mai merge și înăbușit, la grătar sau stufat, în niciun caz prăjit. Ciorba e recomandat să fie acrită cu borș și să o facem din porțiuni din picioare și intestine.

În niciun caz cu orez, cartofi, pâine, paste sau mămăligă. O vor face și mai greu de digerat. Garnitura de legume este foarte indicată, fibrele din acestea ajutând digestia”, spune el.

Cât de mult îngrașă carnea de miel?

Specialistul mai precizează și că acest tip de carne are foarte multe calorii, având mai multe grăsimi decât carnea de vițel, drept urmare, în perioada Peștelui se recomandă un consum moderat.

Trebuie menționat și faptul că, spre deosebire de alte tipuri de carne, carnea de miel conține substanțe care formează acidul uric în organism. Astfel, acumularea de acid uric în exces şi imposibilitatea eliminării lui cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi.

În cazul copiilor, carnea de miel poate provoca și alergii, datorită proteinei proaspete pe care o are. Acestea pot apărea chiar și după 12 ore de la consumul ei, avertizează specialistul.