Persoanele care suferă de această boală au interzis la murături. În cazul în care le consumă, ele riscă să se confrunte cu simptome neplăcute. Despre cine este vorba și cum se manifestă?
Personele care suferă de gastrită trebuie să fie foarte atente la alimentele pe care le consumă. Această boală care trebuie tratată imediat, deoarece poate avea consecinţe foarte grave asupra organismului și poate duce în timp la hemoragie sau perforaţie a stomacului, scrie clicksanatate.ro.
În ceea ce privește debutul bolii, în anumite cazuri, gastrita se instalează fără ca o persoană să își dea seama, simptomele ei fiind prezente destul de târziu. Ea se manifestă prin stări de greață, arsuri la stomac, vomă, dureri de cap după o singură masă cu grăsimi, sau după alcool sau cafea.
Gastrița este declanșată de microbul Helicobacter pylori. El debutează atunci când alimentaţia de zi cu zi este dezechilibrată şi inadecvată, iar nivelul de stres şi oboseală este foarte ridicat.
Pe lângă stomac, sistemul imunitar are și el de suferit, iar microbul se instalează mult mai uşor, de aceea este important ca tratamentul să fie unul serios şi complet. Totodată, alimentația este și ea importantă.
Astfel, persoanele care suferă de gastrită au interzis în primul rând la condimente picante precum piper scorțișoară sau boya. De asemenea, ele nu au voie să consume murături, oțet, dar nici alimente sărate.
Alimentele interzise pentru persoanele care suferă de gastrită
Alimentele prăjite, sau bogate în grăsimi sunt și ele interzise pentru cei care suferă de gastrită. De asemenea, băuturile precum coca-cola, cafeaua, ciocolata caldă sau sucurile carbogazificate sunt și ele interzise. Laptele, ceaiul de mentă și alcoolul sunt și ele pe listă.
Totodată, consumul în exces de carne de vită, de pește prăjit sau de carne de porc trebuie evitat și el de către persoanele care suferă de gastrită. În aceași categorie se încadrează produsele lactate precum smântâna, crema de brânză, brânza, dar și untul sau laptele.
Referitor la consumul de dulciuri, cei care au acest diagnostic trebuie să evite cât pot prăjiturile care conțin ciocolată în exces, dar și biscuiții cu unt, gogoșile, sau produsele alimentare coapte.
În ceea ce privește alimentele benefice pentru cei care suferă de gastrită, aceste persoane au nevoie de alimente bogate în flavonoizi. Printre acestea se numără merele, afinele, usturoiul, dar și ceapa. Ele ajută la diminuarea bacteriilor care provoacă gastrita, ameliorând astfel simptomele. Totodată, se recomandă în cea mai mare parte mâncare gătită, săracă în grăsimi.