Fibrilația atrială apare atunci când pomparea ritmică normală a atriilor se defectează. Tratarea aritmiei se bazează pe o combinație de îngrijire profesională, medicamente și disciplină în bucătărie, prin care trebuie să renunțați la câteva alimente preferate, potrivit Activebeat.
Fibrilația atrială poate provoca un disconfort semnificativ reducând capacitatea de a face efort și de a desfășura activități zilnice. De asemenea, poate afecta calitatea vieții prin scăderea capacității inimii de a pompa sânge. Poate duce la insuficiență cardiacă – care afectează calitatea vieții și scade speranța de viață.
Persoanele cu fibrilație atrială au un risc de 3 până la 5 ori mai mare de accident vascular cerebral ischemic. Deoarece atriile nu pompează sângele în mod corespunzător, sângele se acumulează și se blochează în șanțurile inimii. De aceea, medicii cardiologi recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații din care trebuie neapărat eliminate anumite lucruri care fac rău.
Alimente de evitat în cazul fibrilației atriale
Sarea, inamicul numărul unu
Sarea se află azi în aproape orice produs de pe raft. Sarea reține apa în corp, ceea ce duce la mărirea volumului de sânge și, implicit, la creșterea presiunii sangvine. Sodiul conținut de sare determină contracția arteriolelor (arterele mici), ducând la creșterea tensiunii arteriale și la forțarea mușchiului inimii. O dietă care respectă consumul optim de sare ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Uitați de alcool
Alcoolul afectează fibrilația atrială în diverse moduri și niciunul dintre ele nu este bun. Poate duce la obezitate, hipertensiune arterială și tulburări de somn. Toate acestea cresc riscul unei persoane de avea fibrilații atriale. Dacă vă îngrijorați pentru sănătatea inimi, renunțați la alcool!
Glutenul, o problemă pentru cei bolnavi
Numeroase alimente ambalate, precum și pâinea, pastele și condimente sunt pline de gluten. Aceasta nu este o problemă mare pentru majoritatea oamenilor, dar poate fi o problemă mare pentru cei care au fibrilații atriale.
Când persoanele cu boală celiacă, intoleranță la gluten sau alergii consumă alimente bogate în gluten, crește inflamația din organism.
Alimentele procesate pot agrava simptomele
Unele dintre cele mai populare produse alimentare procesate includ cereale pentru micul dejun, brânza, pâinea, prăjiturile și biscuiții.
Nu toate alimentele procesate sunt complet nesănătoase, dar majoritatea sunt pline de sare, zahăr, grăsimi și calorii. Dacă aveți fibrilații sau căutați să preveniți dezvoltarea bolii, căutați etichetele cu informații nutriționale pentru a evita ingredientele care vă pot agrava simptomele.
Grăsimile nu au ce să caute în meniu
Margarina, gogoșile, alimentele prăjite și aproape orice preparat cu uleiuri vegetale parțial hidrogenate nu au ce să caute în meniu dacă suferiți de fibrilații. Consumul regulat de alimente bogate în grăsimi a fost asociat cu un risc mai mare de fibrilații atriale cronice.
Pericolul nebănuit din grapefruit
Dacă ați fost deja diagnosticat cu această boală și vi s-au prescris medicamente, trebuie să evitați tot ce conține grepfruit. Naringenina, o substanță chimică puternică care se găsește în sucul acestui fruct, poate interfera cu eficacitatea medicamentelor antiaritmice administrate.