Agitația electorală este interzisă în Republica Moldova în ziua de sâmbătă, dar și duminică, ziua alegerilor. Astfel, această acțiune va mai fi permisă până la finalul zilei de astăzi, 18 octombrie.
Duminică, 20 octombrie, vor avea loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova
Astăzi a fost ultima zi când a fost permisă desfășurarea și reflectarea activităților sau materialelor cu tentă de agitație electorală și apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice, conform N4.
Trebuie menționat și că difuzorii și distribuitorii de publicitate au obligația de a înlătura/retrage tot afișajul electoral și alte materiale publicitare electorale.
Excepție sunt materialele elaborate de organele electorale.
Constituie contravenție administrativă și se sancționează
Potrivit legii din Republica Moldova, agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă constituie contravenție administrativă și se sancționează
În cazul persoanelor fizice se aplică amendă de la 40 la 60 de unități convenționale. În cazul persoanelor juridice, se aplică amendă de la 100 la 150 de unități convenționale.
Amintim că duminică, 20 octombrie, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul republican constituțional.
Cetățenii vor răspunde la următoarea întrebare:
„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Situația a devenit tensionată înaintea alegerilor prezidențiale din acest an
Provocările pentru Republica Moldova, situată între Ucraina și România, sunt complexe. Potrivit publicației The Conversation, Rusia continuă să genereze instabilitate prin inițiativele sale persistente de dezinformare și instigarea protestelor anti-guvernamentale.
La acestea se adaugă acuzații de cumpărare a voturilor și eforturi de a contesta legitimitatea rezultatelor alegerilor și referendumului pro-european. În acest context, susține publicația, situația din Moldova pare explozivă.
The Conversation amintește că țara și-a câștigat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Un scurt conflict între Guvern și separatiști în regiunea estică Transnistria, susținuți de rămășițele armatei sovietice staționate acolo, s-a încheiat cu divizarea de facto a țării.
Încercările de a soluționa acest conflict au progresat puțin în ultimii treizeci de ani. Astfel, dezvoltarea Moldovei a fost oprită de existența unui conflict nerezolvat în interiorul granițelor sale.
În același timp, sistemul de partide rămâne extrem de fragmentat și din ce în ce mai polarizat din punct de vedere politic. Lipsește teren comun în ceea ce privește identitatea națională moldoveană.