Astronomii au anunţat miercuri că au descoperit, prin intermediul telescopului Kepler, aparţinând NASA, un obiect teluric rupt în bucăţi, ale cărui fragmente sunt înscrise într-o spirală a morţii în jurul acestei stele îndepărtate.
'Este un fenomen pe care niciun om nu l-a mai văzut până acum', a comentat Andrew Vanderburg, cercetător la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian din Cambridge, Massachusetts. 'Suntem martorii distrugerii unui întreg sistem solar', a adăugat el.
Datele obţinute prin intermediul telescopului Kepler şi confirmate ulterior de alte observaţii cu telescoape de la sol, indică existenţa unui obiect cosmic la distanţa de aproximativ 837.000 kilometri de pitica albă – adică aproximativ dublul distanţei de la Pământ la Lună. În apropierea acestui obiect există şi alte bucăţi de materie, probabil rupte din el.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest obiect este probabil o planetă a cărei orbită a devenit instabilă şi s-a apropiat prea mult de steaua în jurul căreia orbita. Bucăţile desprinse din acest corp sunt vaporizate rând pe rând de steaua ajunsă în stadiul de pitică albă, aflată la aproximativ 570 de ani lumină distanţă de Pământ.
O pitică albă este o stea de masă medie aflată în ultima fază a evoluţiei. Asemenea stele nu mai au o masă suficientă pentru a genera în nucleu temperaturile necesare fuziunii nucleare. Înainte de a deveni pitice albe, stelele din această categorie trec prin faza de gigantă roşie, perioadă în care straturile exterioare se desprind şi formează nebuloase. Nucleul stelar inactiv rămas conţine în principal carbon şi oxigen. Prin absenţa fuziunii nucleare, materia stelară colapsează aşa încât densitatea sa devine foarte mare – de exemplu, o pitică albă având masa Soarelui are aproximativ volumul Pământului.
Acesta este şi destinul îndepărtat al Soarelui. Peste aproximativ 5 miliarde de ani Soarele va intra în stadiul de stea gigantă roşie şi îşi va extinde straturile exterioare ale atmosferei până în zona orbitei actuale a Terrei care va fi pur şi simplu vaporizată. După această etapă va urma o nouă fază, de alte câteva miliarde de ani, în care Soarele va fi ceea ce astronomii numesc o stea pitică albă, incapabilă să mai genereze energie şi care se va răci încet, până va deveni o aşa-numită pitică neagră.
Informaţiile despre descoperirea acestei pitice albe din constelaţia Fecioarei care distruge ceea ce pare fi o planetă au fost publicate în revista Nature.AGERPRES