De ce Vladimir Putin nu ar apela la arma nucleară? Un general român a dat răspunsul: Este un scenariu apocaliptic

Pe fondul acestor discuții, generalul Virgil Bălăceanu, fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a oferit un interviu pentru adevărul.ro în care precizează că situația actuală este una dificilă, mai ales după ce Vladimir Putin a dat ordin ministrului rus al Apărării să ridice starea de operativitate a forțelor de rachete strategice.

”Este într-adevăr un moment dificil, dar într-o analiză legată de ce ar însemna şi ce ar fi însemnat utilizarea armelor nucleare strategice, mă refer acum la Războiul Rece, nu neapărat la situaţia de acum, arma nucleară strategică este o armă de descurajare, pentru că automat folosirea ei duce la autodistrugere. Adică cel care foloseşte va fi lovit la rândul său”, spune generalul Virgil Bălăceanu.

Ideea de folosire a armelor nucleare trebuie exclusă

Întrebat cine ar câștiga la final dacă ar fi vorba despre un conflict nuclear, generalul Virgil Bălăceanu a precizat că trebuie ”să  plecăm de la premisa că dacă luăm în discuţie un scenariu apocaliptic, pentru că nu îl pot califica altfel, în momentul în care o rachetă nucleară strategică este lansată, în mod sigur prin sistemul de supraveghere-cercetare care este foarte complex este depistată plecarea respectivă. Dacă a plecat o rachetă nu ştiu către cine se îndreaptă, nu ştiu care este ţinta, pentru că a fost depistată plecarea în faza iniţială când se găseşte pe o parte de traiect ascendentă. Şi atunci apare răspunsul”.

”Răspunsul trebuie să fie proporţional. S-au lansat 4 rachete, statul respectiv care a lansat este lovit cu alte 4. Există determinări care sunt zonele care pot fi lovite şi aşa mai departe. Şi atunci lucrurile stau din nou în elementul de descurajare. Sigur, ceea ce a făcut Putin este o afirmare de care trebuie să ţinem seama şi se ţine seama, pentru că Federaţia Rusă este o putere nucleară. Dar şi alte state membre NATO sunt puteri nucleare, vorbesc aici de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie. Deci repet, ideea de folosire a armelor nucleare trebuie exclusă pentru că altfel mergem pe ideea de autodistrugere”, spune acesta.

Nu se apasă pur şi simplu pe un buton

Întrebat dacă l-ar vedea capabil pe președintele Vladimir Putin să folosească armele nucleare, generalul Virgil Bălăcenu a precizat că generalii ruți nu ar accepta acest ordin.

”Ce l-ar împiedica să apese? Nu cred că generalii ruşi ar accepta, pentru că ordinul politic ajunge la militari. Militarii trebuie să transmită un ordin militar, iar dincolo de ordinul militar sunt nişte proceduri tehnice legate de lansare. Nu se apasă pur şi simplu pe un buton şi a plecat racheta Topol. Deci sunt conştienţi că în momentul în care au lansat racheta respectivă, teritoriul Federaţiei Ruse va fi lovit, vor fi distruse marile oraşe, zone întregi vor fi sub incidenţa efectelor armei nucleare.

Dacă aş fi comandant în forţele de rachete strategice ale Federaţiei Ruse nu aş putea să dau un asemenea ordin. Adică chiar dacă ar fi în subordonare nu poţi să dai un ordin care înseamnă nu numai distrugerea populaţiei teritoriului vizat de o asemenea lovire, dar în primul rând aş pune în pericol poporul meu, aş pune în pericol familia mea, aş pune în pericol tot ce înseamnă istoria şi viitorul statului nou”, spune acesta.

Generalul a continuat și a spus că ”arma nucleară strategică rămâne o armă de descurajare. Lucrurile stau diferit în privinţa armei tactice. Chiar doctrina militară a Federaţiei Ruse prevede folosirea armei tactice, sigur, în condiţii de apărare, dar condiţiile de apărare se transformă repede şi în condiţii ofensive. Arma nucleară tactică este mult mai puţin puternică decât o armă nucleară strategică. Sunt bombe de aviaţie de ambele părţi, şi la Federaţia Rusă, şi la NATO, sunt proiectile de artilerie, artileria de calibru mare, rachetele balistice, rachetele de croazieră pot fi înzestrate şi cu lovitură nucleară. Dar deocamdată nu avem niciun fel de informaţii că armele nucleare tactice au fost distribuite. Şi probabil nu se va întâmpla un asemenea lucru. Dar dacă luăm în discuţie posibilitatea întrebuinţării armei nucleare într-un conflict de tip convenţional, putem să luăm în calcul numai această alternativă, acest scenariu de folosire a armei nucleare tactice”.

Geralul Virgil Bălăceanu spune că o armă nucleară strategică ”loveşte suprafeţe mari, loveşte oraşele, produce efecte distrugătoare de 10, de 20, de 30 de ori, de 100 de ori şi mai mult de atât faţă de loviturile de la Hiroshima şi Nagasaki. E vorba de a mai fi sau a nu mai fi în momentul în care se trece la utilizarea armelor strategice. Arma nucleară a făcut ca războiul rece să fie un război rece şi nu unul cald”.