Ofensiva Kievului împotriva forțelor ruse are câștig de cauză de la o zi la alta. Rusia a început să se răzbune pentru înfrângerea din nordul Ucrainei prin bombardamente asupra centralelor electrice şi altor obiective esenţiale de infrastructură. Ce se întâmplă însă cu mercenarii ruși din grupul Wagner? Un expert militar explică ce se va întâmpla în continuare.
Grupul Wagner este o firmă militară privată asociată „proiectelor” lui Putin în întreaga lume. Firma este proprietatea lui Evgheni Prigojin. Grupul a efectuat operaţiuni sub acoperire în Africa şi Orientul Mijlociu, dar a fost considerat responsabil şi de încurajarea tensiunilor din estul Ucrainei, în 2014.
Dependența Rusiei de mercenari a epuizat controversata companie militară
Acum, dependența foarte mare a Moscovei de mercenarii Grupului Wagner a epuizat controversata companie militară privată, potrivit evaluărilor recente ale serviciilor de informații militare britanice.
Președintele Vladimir Putin, care a sperat într-o victorie rapidă menită să răstoarne de la putere guvernul de la Kiev, a văzut, de fapt, cum armata sa și mercenarii Grupului Wagner au eșuat în repetate rânduri, potrivit 19fortyfive.com.
Kremlinul se bazează din ce în ce mai mult pe Grupul Wagner
Kremlinul și-a limitat acum ambițiile și se bazează din ce în ce mai mult pe Grupul Wagner pentru a compensa performanțele slabe ale armatei ruse și pentru pierderile tot mai mari.
Într-o actualizare din luna iulie, Ministerul britanic al Apărării a evaluat că Moscova a folosit Grupul Wagner pentru a „întări forțele din prima linie” în Ucraina și pentru a atenua problemele generate de pierderile grele pe care le-a suferit armata lui Putin.
Numărul total al victimelor în rândul rușilor, după șase luni de război, nu este cunoscut, iar evaluările variază, de la estimările americanilor de 70.000, 80.000, până la estimările ucrainene de 50.000 de morți și zeci de mii de răniți sau dispăruți. Pierderile masive ale Rusiei și incapacitatea Moscovei de a-și reîmprospăta forțele au afectat capacitatea armatei. Acești factori au făcut din Grupul Wagner și mercenarii săi o opțiune mai atractivă pentru Kremlin.
Riscă să exacerbeze nemulțumirile dintre armata lui Putin și grup
Mercenarii din Grupul Wagner au ajutat trupele ruse în realizarea principalelor obiective actuale ale Moscovei, inclusiv la capturarea orașelor Severodonețk și Lisichansk, oferind Rusiei controlul asupra regiunii Lugansk.
Dependența tot mai mare a Kremlinului de mercenarii companiei private Wagner „riscă să exacerbeze nemulțumirile dintre armată și grup” și „să aibă un impact negativ asupra moralului militarilor ruși”, susține Ministerul britanic al Apărării.
Funcționarea internă a Kremlinului – serviciile de informații, armata și oligarhii care concurează pentru resurse și influență – au creat condițiile perfecte pentru ca Wagner să apară și să se dezvolte. Mercenarii din Grupul Wagner au intrat în grațiile lui Putin și datorită operațiunilor îndeplinite în conflictele din Libia, Mali, Siria, Republica Centrafricană și Ucraina.
Mercenarii lui Putin s-au conformat
În afara Ucrainei, grupul acționează mai ales în Africa, unde este considerat „principalul instrument de acțiune” al Moscovei, a declarat generalul american Stephen Townsend. Wagner are aproximativ 1.000 de luptători în Mali, unde grupul a desfășurat radare „sofisticate” și apărare aeriană, dar pare să aibă „cea mai mare influență în Republica Centrafricană, unde mercenarii susțin acel guvern”, a spus Townsend.
Când armata Rusiei „a început să aibă probleme în Ucraina a cerut ajutor, iar Prigojin a fost însărcinat să trimită luptători acolo, așa că s-a conformat imediat”, a adăugat generalul american.