Doliu în lumea artei! A murit Daniel Spoerri
Artistul vizual elvețian de origine română Daniel Spoerri, o figură importantă a mișcării „Noul Realism” și creatorul conceptului „Eat-Art”, care implica transformarea resturilor unei mese într-o operă de artă, a decedat, a anunțat miercuri Centrul Pompidou.
„Suntem profund întristaţi de moartea lui Daniel Spoerri, o figură emblematică şi membru fondator al Nouveau Réalisme”, a transmis Muzeul de Artă modernă şi Contemporană pe X.
Instituția a adăugat că „perspectiva sa unică asupra artei, prin „tableau-pièges” şi asamblările sale neaşteptate, a capturat momentul, obişnuitul şi surprinzătorul. Moştenirea sa va rămâne o sursă singulară de inspiraţie şi reflecţie”.
O viziune artistică inedită
Daniel Spoerri s-a născut în 1930 pe malul Dunării, la Galați, în estul României, și a devenit celebru în special pentru naturile sale moarte tridimensionale, legate de conceptul artei mesei. Principiul său era simplu: la sfârșitul unei mese, „îngheța” urmele rămase (tacâmuri, farfurii, resturi alimentare, ambalaje etc.) și le lipsea de suport.
El numea acest tip de lucrări „Eat Art”, care reflectau mâncarea și obiceiurile noastre alimentare. Folosind acest concept, fostul dansator a fondat, în 1960, mișcarea „New Realism” (Noul Realism), alături de artiști precum Yves Klein, Arman, Raymond Hains și Jean Tinguely.
Între 1968 și 1972, Daniel Spoerri a mers mai departe, deschizând un restaurant la Düsseldorf (Germania), unde clienții care își permiteau aveau posibilitatea de a pleca acasă cu propriile lor lucrări. În paralel, a înființat galeria Eat Art, unde artiști precum César, Ben și Arman expuneau creații comestibile efemere, iar pictori ca Pierre Soulages participau la unele dintre banchetele sale.
Totuși, artistul a dorit să depășească eticheta de „artist al farfuriilor murdare”. În seria sa „détrompe-l’oeil”, el lipea obiecte reale pe pânze sau tapiserii găsite la târgurile de vechituri, punând astfel sub semnul întrebării granițele dintre realitate și iluzie. Lucrările sale au fost prezentate în retrospective la numeroase muzee, inclusiv la Centrul Pompidou din Paris în anii 1990. Mai recent, în 2021, Musée d’art moderne et d’art contemporain (Mamac) din Nisa i-a dedicat o expoziție majoră.
Anul trecut, Daniel Spoerri a fost invitat special la târgul MoBU din București, unde a avut o expoziție personală cu 120 de lucrări, intituală „A Moment for Eternity / Daniel Spoerri, O Clipă pentru eternitate”.
Spoerri se regăsește în colecțiile unor instituții prestigioase precum MoMA (New York), Tate Modern (Londra) și Centre Pompidou (Paris).